- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

EU postigla dogovor o graničnoj ceni ruske nafte; SAD pozdravljaju odluku

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Pratite nas
Češka kao predsedavajuća Evropskom unijom zvanično je potvrdila da su stalni predstavnici članica EU postigli dogovor o graničnoj ceni ruske nafte.

„Ambasadori samo što su postigli dogovor o graničnoj ceni ruske nafte koja se prevozi pomorskim putem. Uslediće pisana procedura, a odluka će stupiti na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku“, navodi se u saopštenju predsedništva na Tviteru.

Prethodno je britanski „Fajnenšel Tajms“ objavio da je EU postigla dogovor o graničnoj ceni ruske nafte od 60 dolara po barelu, nakon što je Poljska odustala od svojih prigovora.
Poljska je bila protiv predložene granične cene, zahtevajući da bude manja.
Poljski ambasador u EU Andžej Sadosja smatra, prenosi „Rojters“, da EU može da započne pisanu proceduru i da namerava da zvanično objavi odluku u nedelju.

SAD pozdravile odluku EU

Bela kuća je saopštila da Vašington pozdravlja postignuti dogovor EU o ograničenju cene nafte iz Rusije.
Glavni ekonomista Stejt departmenta SAD Emili Blanšar izjavila je da se granična cena ruske nafte ne uvodi zbog kontrole njene vrednosti, već radi održanja energetske bezbednosti na globalnom tržištu i ograničenja prihoda Rusije koji se koriste za finansiranje ratnih dejstava.

Ograničenje cene ruske nafte

Ranije je Rojters, pozivajući se na izvore, preneo da su se zemlje G7 i Australija dogovorile da odrede fiksnu cenu ruske nafte.
Evropska unija je početkom oktobra uvela osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zakonodavnu osnovu za određivanje gornje granice cena za transport ruske nafte u treće zemlje morskim putem. Plan je da se od 5. decembra 2022. godine uvede ograničenje cena nafte, a 5. februara 2023. godine i za naftne derivate.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je komentarišući ideju Zapada da ograniči cenu ruskih energenata izjavio da Rusija neće ništa isporučivati van svojih granica, ukoliko to bude u suprotnosti sa njenim interesima.
Železničke cisterne za prevoz naftnih derivata na stanici u Krasnodaru - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
RUSIJA
Rusija: Nećemo isporučivati naftu u Evropu po ograničenim cenama, kakve god da budu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala