- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Nećemo isporučivati naftu u Evropu po ograničenim cenama, kakve god da budu

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaŽelezničke cisterne za prevoz naftnih derivata na stanici u Krasnodaru
Železničke cisterne za prevoz naftnih derivata na stanici u Krasnodaru - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
Pratite nas
Rusija neće isporučivati naftu zemljama koje odrede najveću graničnu cenu, ni po 60 dolara za barel, ni po bilo kojoj drugoj ceni, izjavio je potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak.
„To je mešanje u tržišne instrumente i mi smo spremni da radimo sa onim potrošačima koji žele da rade po uslovima tržišta“, rekao je on televiziji „Rosija 1“.
Komentarišući izjavu ministra finansija SAD, koji je rekao da bi najveća granična cena ruske nafte mogla da iznosi 60 dolara za barel, je naveo da bi SAD mogle da odrede gornju cenu za svoje isporuke u Evropi.
Naglasio je da su Evropi potrebne dodatne isporuke energenata, međutim, političari tamo ne priznaju greške i ne govore da im je potreban ruski gas u gasovodima.
Naftna paltforma - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
RUSIJA
„Gasprom njeft“ neće isporučivati naftu zemljama koje uvedu ograničenje cene
Novak je pojasnio da se to odnosi na gasovod „Jamal-Evropa“ i ukrajinski gasno-transportni sistem, koji se ne koristi u potpunosti u skladu sa ugovorom potpisanim za period do 2024. godine. Osim toga, ostaje još jedan gasovod koji nema sertifikat „Severni tok 2“, ali se jednim krakom može transportovati gas u Evropu.
Potpredsednik Vlade Rusije je komentarisao i maloprodajnu cenu goriva u Rusiji tokom 2022. godine i naveo da je ona rasla znatno ispod inflacije.

„Ako govorimo o benzinu za automobile, onda mogu reći da je rast cena bio oko jedan odsto tokom godine. Vlada će se i u budućnosti potruditi da cene ne rastu iznad inflacije“, zaključio je Novak.

U sredu je ministarka finansija SAD Džanet Jelen predložila da se uspostavi gornja granica za cenu ruske nafte u vrednosti od 60 dolara za barel. Predsednik Rusije Vladimir Putin je komentarišući ideju Zapada da se ograniči cena ruskih energenata izjavio, da Rusija neće ništa isporučivati u inostranstvo, ako to bude u suprotnosti njenim interesima.
Nafta - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
RUSIJA
Ruska nafta će, baš kao i voda, uvek pronaći put na tržištu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala