- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropska komisija: Uvođenje gornje cene ruske nafte predviđa prelazni period

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftna pumpa u Tatarstanu
Naftna pumpa u Tatarstanu - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
Pratite nas
U Evropskoj uniji su objasnili da je sadašnja granična cena ruske nafte koja se isporučuje pomorskim putem od 60 dolara utvrđena na osnovu toga što je ova cena malo niža od tržišne cene nafte iz Rusije.
Trenutna gornja cena od 60 dolara po barelu je manja od cene po kojoj Rusija prodaje naftu, uzimajući u obzir popust, rekao je visokorangirani izvor u Briselu, odgovarajući na pitanje novinara zašto je kao gornja cena određen upravo ovaj limit, a ne, na primer cena od 50 dolara.

„Neophodno je imati u vidu volatilnost tržišta, kao i da se cene menjaju svakodnevno i da zato mehanizam regulisanja (cena) garantuje da će u svakom momentu gornja cena biti manja od tržišne cene ruske nafte“, pojasnio je evropski izvor.

Prva kontrola odluke - početkom sledeće godine

Izvor navodi i da je EU planirala da se prva revizija odluke o gornjoj granici ruske nafte koja se prevozi morem sprovede u januaru 2023. godine. Istovremeno, dodaje izvor, gornja cena bi mogla da se razmatra svaka dva meseca, a procedura revizije će se odvijati paralelno unutar EU i u okviru pregovora sa partnerima iz G7.
Visoko rangirani izvor je takođe istakao da će članice EU na nacionalnom nivou snositi odgovornost za sprovođenje odluke o graničnoj ceni ruske nafte i o tome će izveštavati Evropsku komisiju.
Pored toga, prema rečima izvora, učesnici sporazuma o uvođenju granične cene dogovorili su jedinstvene standarde za kontrolisanje sprovođenja ove odluke.

EK predviđa prelazni period

Sa druge strane, u saopštenju Evropske komisije navodi se da uvođenje granične cene ruske nafte predviđa prelazni period.

„Gornja granica cena takođe predviđa prelazni period. Granična cena se neće primenjivati na naftu kupljenu po ceni iznad granične, a koja je utovarena na brodove do 5. decembra i istovarena do 19. januara 2023. godine, navodi se u dokumentu.

Članice G7, Evropske unije i Australije nakon postizanja konsenzusa, od 5. decembra uvode ograničenje cena ruske sirove nafte koja se prevozi pomorskim putem na nivou od 60 dolara po barelu. Gornja cena se uvodi paralelno sa početkom važenja embarga EU na kupovinu sirove ruske nafte koja se prevozi tankerima.

Ograničenje cene ruske nafte

Evropska unija je početkom oktobra uvela osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zakonodavnu osnovu za određivanje gornje granice cena za transport ruske nafte u treće zemlje morskim putem. Plan je da se od 5. decembra 2022. godine uvede ograničenje cena nafte, a 5. februara 2023. godine i za naftne derivate.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je komentarišući ideju Zapada da ograniči cenu ruskih energenata izjavio da Rusija neće ništa isporučivati van svojih granica, ukoliko to bude u suprotnosti sa njenim interesima.
Naftna pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
RUSIJA
Evropljani nasamareni: Ograničenje cene ruske nafte dovešće do ozbiljnih posledica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala