- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington o Snoudenovom ruskom pasošu: Formalizacija njegove vernosti Rusiji

© AP Photo / Luis M. AlvarezStejt department
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Pratite nas
Američki Stejt department okarakterisao je to što je bivši saradnik američkih specijalnih službi Edvard Snouden dobio rusko državljanstvo „formalizacijom odanosti Rusiji“, koju Snouden, navodno, odavno pokazuje.
„Upoznati smo sa vešću da je Edvard Snouden dobio rusko državljanstvo. Naravno, ne možemo da potvrdimo da li je to zaista tako“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.
On je istakao da je jedino što može kaže da je Snouden odavno signalizirao da je veran Rusiji, a ovim korakom je to samo formalizovano.
Prethodno je Snoudenov advokat Anatolij Kučerena izjavio da je bivši pripadnik američkih specijalnih službi Edvard Snouden dobio ruski pasoš i položio zakletvu.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 26. septembra dekret kojim se američkom uzbunjivaču i bivšem obaveštajcu Edvardu Snoudenu odobrava rusko državljanstvo.
Snouden se još 2020. prijavio za dvojno američko-rusko državljanstvo, naglasivši da će on i dalje biti Amerikanac koji jedva čeka dan svog povratka kući.
​Podsetimo, Edvard Snouden, bivši radnik CIA, saradnik NSA i uzbunjivač, dobio je 2013. godine azil u Rusiji nakon što je razotkrio tajne američkog programa masovnog prisluškivanja.
Snouden je 2019. godine izjavio da bi se vratio u SAD ukoliko bi mu se garantovalo fer suđenje. On je, inače, u Americi optužen za izdaju i špijunažu.
Edvard Snouden - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
SVET
Spas od Amerike pronašao u Rusiji: Uzbunjivač koji je potresao planetu i raskrinkao obaveštajce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala