- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Spas od Amerike pronašao u Rusiji: Uzbunjivač koji je potresao planetu i raskrinkao obaveštajce

© AP Photo / Alberto PezzaliEdvard Snouden
Edvard Snouden - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 26. septembra dekret kojim se američkom uzbunjivaču i bivšem obaveštajcu Edvardu Snoudenu odobrava rusko državljanstvo. Snouden se još 2020. prijavio za dvojno američko-rusko državljanstvo, naglasivši da će on i dalje biti Amerikanac koji jedva čeka dan svog povratka kući.
Američki uzbunjivač i saradnik obaveštajnih službi privukao je pažnju ne samo Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) već i celog sveta nakon što je u javnost izneo tajne dokumente o američkim hakerskim napadima širom sveta i prisluškivanju svetskih lidera najvišeg ranga. Ta vest-bomba potresla je planetu i bacila potpuno novo svetlo na rad američkih obaveštajnih službi.
Snouden je otkrio i objavio metod rada američke Nacionalne sigurnosne agencije koji je funkcionisao po principu nedozvoljenog prikupljanja ličnih podataka preko telefonskih i internet kompanija. Podatke je dao novinarima Gardijana i Vašington posta.
Nakon objavljivanja dokumenata CIA-e, beži u Hongkong, a zatim i u Moskvu. Mnoge države odbile su da mu pruže utočište, a spas je pronašao na moskovskom aerodromu, gde je mesec dana kasnije dočekao i ruski azil. Devet godina nakon dobijanja azila i dve godine nakon apliciranja za rusko državljanstvo, predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim mu je isto i dodeljeno.

Edvard Snouden je spasao sebi život onog trenutka kada je stigao u Rusiju i dobio azil. Sudbina Džulijana Ansanža, osnivača Vikiliksa, pokazuje kako bi prošao i Snouden da nije uradio to što je uradio, izjavio je za Sputnjik novinar Nikola Vrzić, podsetivši da je Ansanž završio u najstrože čuvanom zatvoru u Londonu, u kome je podvrgnut torturi

Bivši američki predsednik Donald Tramp najavio je još 2020. da će razmotriti mogućnost Snoudenovog pomilovanja, ali na tom pitanju nije dalje rađeno te Snoudenu i dalje preti kazna od 30 godina robije za špijunažu. Bela kuća nije želela da komentariše novonastalu situaciju sa ruskim državljanstvom, a na pitanja novinara portparol Stejt dipartmenta Ned Prajs odgovorio je kako se američki stav u slučaju Snouden „nije promenio“ i da „Gospodin Snouden treba da se vrati u Sjedinjene Države gde treba da se suoči sa pravdom kao svaki drugi američki građanin“.

U suštinskom smislu on je na sigurnom i ne preti mu progon. Činjenica da je dobio državljanstvo za njega lično ne predstavlja mnogo u datim okolnostima. Njegovo dobijanje ruskog državljanstva u ovom trenutku možemo shvatiti kao jednu igru između Velikih sila - igru u kojoj stradaju ili pak bivaju sačuvani ljudski životi, smatra Vrzić.

Američki NSA poput Štazija

Snoudenova otkrića dovela su do realizacije da su ne samo politički angažovani pojedinci, već svi građani – nezavisno od profesije, statusa ili značaja, konstantno pod budnim okom Velikog brata. Uz ovo je isplivala i činjenica da su američke službe pored političkih oponenata nadzirale i svoje navodne saveznike, pa se tako saznalo da je nemačka kancelarka Angela Merkel takođe bila meta prisluškivanja.
Nadzor - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Veliki brat vas posmatra: Zapad se pretvara u društvo totalnog nadzora

Moramo da budemo svesni značaja Snoudenovih otkrića jer smo zahvaljujući njima shvatili da se američki NSA samo po tehnološkim sposobnostima i mogućnostima razlikuje od nekadašnjeg istočnonemačkog ozloglašenog Štazija, rekao je Vrzić.

Želja je povratak u Ameriku

Iako Edvard Snouden živi u Rusiji već skoro jednu deceniju, njegova želja je, uprkos primerima Džulijana Ansanža i drugih, da se vrati u Ameriku. Po njegovim rečima, bio bi spreman i sam da se preda nadležnim organima, ukoliko bi mu garantovali pošteno suđenje.

Lindzi i ja ćemo ostati Amerikanci, vaspitavajući našeg sina na vrednostima Amerike koju volimo – uključujući slobodu govora. Radujem se danu kada ću ponovo moći da se vratim kući, kako bi cela porodica bila ponovo na okupu, objavio je ranije Snouden na svom tviter nalogu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala