- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šefica EK otkrila koji su ciljevi dogovorene granične cene ruske nafte

© AP Photo / Jean-Francois BadiasUrsula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Pratite nas
Granična cena ruske nafte koja se isporučuje pomorskim putem, a koju su usaglasile Evropska unija i članice G7 biće regulisana, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Ona je dodala da granična cena ima tri cilja.

„Danas su Evropska unija, G7 i drugi međunarodni partneri dogovorili uvođenje globalne granične cene morske nafte iz Rusije“, rekla je ona, dodavši da će cena „biti regulisana“.

Ona je dodala da će to pružiti mogućnost da se reaguje na razvoj situacije na tržištu.
Šefica EK je podsetila da u zemljama EU od 5. decembra stupa na snagu zabrana uvoza ruske nafte pomorskim putem.
„Međutim, treba da obezbedimo da zemlje u razvoju i dalje imaju pristup delu ruske sirove nafte po ograničenim cenama“, istakla je ona.

Tri cilja granične cene ruske nafte

Prema rečima Ursule fon der Lajen, granična cena za koju je postignut dogovor, ima tri cilja.

„Prvi je da ona pojačava efekat naših sankcija. Drugi je - da će to umanjiti prihode Rusije. I, treći cilj je da će ovo istovremeno stabilizovati globalna energetska tržišta, jer će omogućiti operatorima Evropske unije da prodaju i transportuju deo ruske nafte u treće zemlje, kada se proda po ceni nižoj od granične. Na taj način, ova granična cena će direktno doneti korist privredama u razvoju“, objasnila je šefica EK.

Prethodno je Češka kao predsedavajuća Evropskom unijom zvanično potvrdila da su stalni predstavnici članica EU postigli dogovor o graničnoj ceni ruske nafte.
Britanski „Fajnenšel Tajms“ objavio je da je EU postigla dogovor o graničnoj ceni ruske nafte od 60 dolara po barelu, nakon što je Poljska odustala od svojih prigovora.

Ograničenje cene ruske nafte

Ranije je Rojters, pozivajući se na izvore, preneo da su se zemlje G7 i Australija dogovorile da odrede fiksnu cenu ruske nafte.
Evropska unija je početkom oktobra uvela osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zakonodavnu osnovu za određivanje gornje granice cena za transport ruske nafte u treće zemlje morskim putem. Plan je da se od 5. decembra 2022. godine uvede ograničenje cena nafte, a 5. februara 2023. godine i za naftne derivate.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je komentarišući ideju Zapada da ograniči cenu ruskih energenata izjavio da Rusija neće ništa isporučivati van svojih granica, ukoliko to bude u suprotnosti sa njenim interesima.
Naftne pumpe u Tatarstanu - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Od ograničenja cene ruske nafte korist ima samo Vašington
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala