- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izraelski učenici na ekskurziji otkrili vredan spomenik star 3000 godina

© AFP 2023 / AHMAD GHARABLISkarabej
Skarabej - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Pratite nas
Srednjoškolci iz Tel Aviva, koji su bili na školskom izletu u Azoru, mestu u okolini grada, pronašli su vredan artefakt star 3000 godina - pečat u obliku skarabeja (balegara) za koji se veruje da je pripadao lokalnom hanaanskom vladaru.
Učenici srednje škole Rabin iz Tel Aviva na izlet su pošli u organizaciji Izra4elske uprave za antikvitete (IAA), koja već tri godine za srednjoškolce organizuje kurseve za vodiče. Gilad Stern iz Obrazovnog centra IAA rekao je za medije da je pronalazak skarabeja sa jasno urezanom scenom san svakog arheologa amatera, prenosi magazin Izrael tudej.
Skarabej, balegar ili sveta buba najpoznatija je staroegipatska amajlija. Simbol je sunca, duše, uskrsnuća i plodnosti. Insekt balegar kotrlja loptu nastalu od komada balege uzbrdo isto kao što se verovalo da bog Kepri (bog izlazećeg Sunca) kotrlja Sunce preko neba.
Svakoga dana Sunce zalazi, da bi sutradan ponovo izašlo. Tako je skarabej postao egipatski simbol ponovnog rađanja. Egipćani su pravili amajlije sa simbolom skarabeja da bi nosiocu pružili moć „večnog obnavljanja života”. Takođe su mumije ispod svojih zavoja imale skarabej postavljen u nivou grudi sa ciljem da se pokojniku obezbedi ponovno rađanje na onom svetu.
Pre 3000 godina, kada je, prema procenama stručnjaka, pronađeni skarabej izrađen, Hanaan je bio pod vlašću Egipta, a rezbarije na amajliji najverovatnije prikazuju scenu koja predstavlja potvrdu legitimnosti lokalnog vladara.

„Skarabej je korišćen kao pečat i bio je simbol moći i statusa. Možda je stavljen na ogrlicu ili prsten. Napravljen je od fajansa, silikatnog materijala prekrivenog plavičasto-zelenom glazurom. Možda je ispao iz ruku važne ličnosti koja je prošla kroz to područje, a možda je bio i namerno zakopan zajedno sa drugim predmetima da bi se nakon hiljada godina pojavio na površini“, rekao je Amir Golani, specijalista IAA za period bronzanog doba.

Prema njegovim rečima, scena prikazana na skarabeju odražava geopolitičku stvarnost u Hanaanu tokom kasnog Bronzanog doba (između 1500. i 1000. g. p. n. e.), kada su lokalni vladari priznavali vrhovnu vlast Egipta i ponekad se bunili protiv nje.

„Prema tome, vrlo je moguće da je pečat zaista iz kasnog bronzanog doba, kada je lokalnim Hanaancima vladalo egipatsko carstvo“, zaključio je Golani.

U Izraelu je otkriveno na stotine sličnih skarabeja; neki od njih su uvezeni iz drevnog Egipta, a mnogi su izrađeni u Hanaanu pod egipatskim uticajem.
„Pronalazak skarabeja u okviru terenskog obilaska učenika koji učestvuju na kursu za vodiče je simboličan, jer su učenici sticali arheološka znanja i istovremeno davali doprinos našem arheološkom nasleđu. Ova saradnja je zaista dirljiva, jer radimo na povezivanju zajednica sa njihovim kulturnim nasleđem“, rekao je direktor IAA Eli Eskusido.
Kleopatra - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2022
SVET
Na tragu Kleopatrine grobnice: Da li su arheolozi na pragu jednog od najvećih otkrića u 21. veku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala