- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Na tragu Kleopatrine grobnice: Da li su arheolozi na pragu jednog od najvećih otkrića u 21. veku

© AFP 2023 / GABRIEL BOUYSKleopatra
Kleopatra - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2022
Pratite nas
Ako se ispostavi da novootkriveni tuneli vode do grobnice egipatske kraljice Kleopatre, biće to najveće arheološko otkriće u 21. veku, kažu arheolozi.
Arheolozi su u Egiptu, u blizini Aleksandrije otkrili podzemni tunel za koji se nadaju da bi ih mogao odvesti do davno izgubljene grobnice egipatske faraonke Kleopatre i njenog ljubavnika, rimskog vojskovođe Marka Antonija. Egipatsko Ministarstvo za turizam i antikvitete saopštilo je da je tunel dug 1,3 kilometra i da je na dubini od 13 metara usečen u stenu ispod drevnog hrama Tapoziris Magna. Hram je bio posvećen egipatskom bogu Ozirisu.
„Ovo je savršeno mesto za Kleopatrinu grobnicu“, rekla je dr Kejtlin Martinez, arheolog sa Univerziteta u Santo Domingu koja je vođa projekta i za Kleopatrinom grobnicom traga skoro dvadeset godina.
© AFP 2023 / CRIS BOURONCLEPogled na Tapoziris Magnu, lokalitet u blizini današnjeg naselja Borg al Arab, oko 50 kilometara zapadno od Aleksandrije.
Pogled na Tapoziris Magnu, lokalitet u blizini današnjeg naselja Borg al Arab, oko 50 kilometara zapadno od Aleksandrije. - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2022
Pogled na Tapoziris Magnu, lokalitet u blizini današnjeg naselja Borg al Arab, oko 50 kilometara zapadno od Aleksandrije.
Iskopavanja u Tapoziris Magni otkrila su veliki verski centar sa tri svetilišta, svetim jezerom više od 1.500 predmeta, bistama, statuama, zlatnim komadima, ogromnom zbirkom novčića koji prikazuju Aleksandra Velikog, kraljicu Kleopatru i Ptolomej, dodala je ona.
„Najzanimljivije otkriće je kompleks tunela koji vode do Sredozomenog mora i potopljenih struktura“, naglasila je dr Martinez i dodala da je sledeća faza istraživanje upravo tih potopljenih struktura.
© AFP 2023 / CRIS BOURONCLEdr Kejtlin Martinez, egiptolog sa Univerziteta Santo Domingo sa ostacima maske za koju se veruje da predstavlja rimskog vojskovođu Marka Antonija u Tapoziris Magni.
dr Kejtlin Martinez, egiptolog sa Univerziteta Santo Domingo sa ostacima maske za koju se veruje da predstavlja rimskog vojskovođu Marka Antonija u Tapoziris Magni. - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2022
dr Kejtlin Martinez, egiptolog sa Univerziteta Santo Domingo sa ostacima maske za koju se veruje da predstavlja rimskog vojskovođu Marka Antonija u Tapoziris Magni.
Kako je navela, niz tragova ju je navelo da veruje da se u Ozirisovom hramu u Tapoziris Magni, na ušću Nila u Sredozemno more, nalazi Kleopatrina grobnica. Prema njenim rečima, Kleopatra je u svoje vreme smatrana inkarnacijom boginje Izide, dok je njen ljubavnik Marko Antonije smatran inkarnacijom Ozirisa, Izidinog supruga.
Martinezova veruje da je Kleopatra odlučila da Marka Antonija sahrani u hramu, kako bi ovaj mit bio potvrđen. Proučavajući dvadeset staroegipatskih hramova u okolini Aleksandrije, „nijedno drugo mesto, struktura ili hram ne kombinuju toliko uslova kao hram u Tapoziris Magni“, navela je ona.
Teoriju o mestu Kleopatrine grobnice, Martinezova je 2004. iznela Zahiju Havasu, čuvenom egipatskom arheologu i tadašnjem ministru za turizam i antikvitete. Poduhvat je odobren godinu dana kasnije, a sada Martinezova oseća da se približava cilju, prenosi TV Si En En.
© AFP 2023 / CRIS BOURONCLEdr Kejtlin Martinez i dr Zahi Havas na lokalitetu Tapoziris Magna.
dr Kejtlin Martinez i dr Zahi Havas na lokalitetu Tapoziris Magna. - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2022
dr Kejtlin Martinez i dr Zahi Havas na lokalitetu Tapoziris Magna.
Dosadašnja iskopavanja otkrila su i hram posvećen Izidi, što je, prema tvrđenju Martinezove, još jedan od znakova da se izgubljena grobnica nalazi u blizini, a to potvrđuje i novootkriveni tunel.
Sada je na početku novog poduhvata - podvodnih iskopavanja jer se delovi Tapoziris Magne nalaze pod vodom zbog najmanje 23 zemljotresa koji su taj deo mediteranske obale pogodili između 320. i 1303. godine.
Iako je, kako kaže, prerano da sa sigurnošću govori o mestu gde je Kleopatra sahranjena, Martinezova gaji velike nade u potvrdu svoje teorije, a ako tuneli zaista vode do grobnice najpoznatije egipatske kraljice, biće to, kako je rekla, najvažnije otkriće veka, kakvo arheologija nije zabeležila u prethodnih 100 godina, od otkrića grobnice faraona Tutankamona.
© AFP 2023 / CRIS BOURONCLEDeo statue od alabastera koja predstavlja Kleopatru, pronađena u Tapoziris Magni.
Deo statue od alabastera koja predstavlja Kleopatru, pronađena u Tapoziris Magni. - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2022
Deo statue od alabastera koja predstavlja Kleopatru, pronađena u Tapoziris Magni.
Kleopatra je Egiptom vladala između 51. i 30. godine pre nove ere i bila je u ljubavnim vezama sa rimskim vojskovođama Julijem Cezarom i, nakon njegove smrti, Markom Antonijem. Njen lik ovekovečio je Vilijam Šekspir u drami „Antonije i Kleopatra“, a u čuvenom filmu „Kleopatra“ 1963. lik egipatske kraljice tumačila je Elizabet Tejlor.

Pročitajte još:

Maša Radović i  Zahi Havas - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2018
Čuveni egiptolog o piramidama u Bosni, novim otkrićima i svetskim liderima (video)
Piramide u Gizi - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2018
„Na tragu smo Kleopatrine grobnice u Aleksandriji“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala