- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Isušena reka otkrila fosilne ostatke najveće mačke u Americi

CC BY-SA 3.0 / Sergiodlarosa/cropped photo / Američki lav (Panthera atrox)
Američki lav (Panthera atrox) - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Pratite nas
Nedavno je zbog suše dela reke Misisipi bilo moguće posmatrati šta se nataložilo na dnu korita. Vajli Pruit, profesor sa Oksforda, upravo je istraživao tu obalu kada je naišao na nešto neobično što se isticalo u pesku. Ispostavilo se da je u pitanju retki fosil američkog lava.
Pruit je pronašao veoma veliki zub i zbog njegovog oblika, prvo je pretpostavio da bi mogao pripadati mesožderskoj životinji. Da bi bolje pogledao komad koji je pronašao, odneo ga je na simpozijum i izložbu o fosilima i artefaktima Misisipija.

„Odmah sam po zubima mogao zaključiti da je to deo čeljusti mesoždera, ali se nisam nadao da je reč o američkom lavu. Ličilo je na to, ali se ipak nisam usudio da poverujem u to“, kazao je Pruit za lokalne medije.

Na lokalitetu je grupa paleontologa proučavala zub i utvrdila da je bio pričvršćen za deo fosilizovane kosti vilice i da je nekada pripadao velikom američkom lavu (Panthera atrox), vrsti koja je izumrla pre oko 11.000 godina, piše portal „Meklač idc“.
Paleontolozi su istakli da je ovaj komad pravi uzorak ove životinje pronađen u Misisipiju, pošto su fosilizovani dokazi o postojanju ove životinje, koja je živela u Severnoj Americi tokom pleistocena, na istoku Sjedinjenih Država izuzetno retka.
Kustos paleontologije u Muzeju prirodnih nauka Misisipija Džordž Filips rekao je da je ovo „jedan od onih trenutaka u kojima morate da trepnete nekoliko puta jer ne možete da verujete svojim očima“.
Skarabej - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
SVET
Izraelski učenici na ekskurziji otkrili vredan spomenik star 3000 godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala