- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Brazil nije Francuska – i to je dobro za Srbiju

© AP Photo / Natacha PisarenkoSrbija i Brazil
Srbija i Brazil - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Pratite nas
Francuska je posle dva meča na Mundijalu obezbedila prolaz u osminu finala i na duel sa Tunisom, koji je određivao sudbinu drugih, poslala je drugopozivce koji su poraženi. Sličan scenario je najavio i selektor Brazila Tite, ali postoje razlozi zašto ishod ne bi trebalo da bude isti, odnosno zašto Srbija ne bi trebalo da gleda u tuđe dvorište.
Brazil je, poput Francuske, obezbedio osminu finala pobedama protiv Srbije i Švajcarske pa će duel sa Kamerunom u poslednjem kolu biti puka formalnost za petostrukog šampiona sveta.
Jasno je da će selektor Tite iskoristiti priliku da odmori najbolje igrače, neki imaju povrede, a neki su pronašli svoju „promaju“ u Kataru i žale se na prehlade i bolove u respiratornim organima.
Brazilski mediji su već najavili sastav koji će izaći na megdan Kamerunu i koji bi, što se Srbije tiče, morao da ostvari pozitivan rezultat kako bi Orlovi pobedom nad Švajcarskom obezbedili drugo mesto u grupi koje vodi u osminu finala.
Od startera poslednji duel prve faze počeće samo defanzivac Eder Militao, a pored njega bi trebalo da zaigraju rezervisti Ederson, Bremer, Dani Alveš, Aleks Telješ, Bruno Gimaraeš, Fabinjo, Gabrijel Martineli, Gabrijel Žezus i Entoni, a šansu čekaju još Everton Ribeiro i Pedro.
Iako postoji bojazan da bi Brazil mogao da odigra „u leru“ poslednju utakmicu, poput Francuske, takav scenario nije izvestan i za to postoje jasni razlozi.
Sam popis imena rezervista Brazila ukazuje na snagu te ekipe jer su dosad klupu „grejali“ momci koji nastupaju u Arsenalu, Liverpulu, Mančester junajtedu, legende su velikih klubova, a samim tim imaju i veliko mišljenje o sebi.
Za takve igrače status rezerviste je neka vrsta „uvrede“, niko to neće jasno reći, ali je jasno da jednom Žezusu ili Fabinju, ne prija da bude u drugom planu jer u takvom statusu nije na klupskom nivou.
Sasvim je izvesno da će najveću motivaciju imati Gabrijel Martineli, mladi napadač za koga se u Brazilu tvrdilo da nije zaslužio da putuje na Svetsko prvenstvo, odnosno da je prednost u odnosu na njega morao da dobije Gabigol.
Želja za dokazivanjem da zapećak nije mesto gde treba da budu, može se slobodno reći i sujeta, namera da se dokaže da konkurencija ne treba da ima prednost, razlozi su zbog čega ne bi trebalo sumnjati u to da će Brazil i u poslednjem kolu jurišati na pobedu, što nije bio slučaj sa Francuskom protiv Tunisa.
Dakle, Srbi ne bi trebalo da gledaju u dvorište svojih rivala iz grupe, već da sve snage usmere na duel sa Švajcarskom u kom moraju da ostvare pobedu kako bi se domogli osmine finala Mundijala u Kataru.
Metju Leki - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
Katar 2022
Tunis pobedio Francusku, ali nema razlog za slavlje – Degenek zaustavio Dance i poveo Australiju dalje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala