- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Vojna tehnika ruskih snaga u zoni specijalne vojne operacije   - Sputnik Srbija

UŽIVO Oslobođeno još 50 ruskih vojnika iz ukrajinskog zarobljeništva; Eksplozije u Kijevu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 281. dan. Administracija američkog predsednika razmatra predlog da se ozbiljno poveća borbena obuka Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Si-En-En, pozivajući se na izvore. Formiranje tribunala za Ukrajinu za zaplenu zamrznute ruske imovine spada u nadležnost svetske organizacije, saopštile su UN.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
15:08 04.12.2022
Vladimir Zelenski: "Najbolnije“ oblasti za ukrajinsku vojsku su Bahmut i Soledar.
20:30 01.12.2022
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
SVET
Makron: Francuska i SAD nameravaju da nastave vojno da pomažu Ukrajinu
20:29 01.12.2022
Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će nastaviti da vodi dijalog s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom kako bi se izbegla eskalacija konflikta u Ukrajini i kako bi se „postigle konkretne stvari“.
„Nastaviću da razgovaram sa predsednikom Putinom. Danas sam ponovo o tome razgovarao sa Bajdenom, jer uvek smo nastojali da izbegnemo eskalaciju i ostvarimo konkretne stvari: na primer, razgovaraću s njim o bezbednosti Zaporoške nuklearke“, rekao je Makron.
Razvoj situacije u Ukrajini u narednim nedeljama i mesecima odrediće kada je trenutak za pregovore sa Rusijom, dodao je on.
„Predsednik Vladimir Zelenski je od momenta kada je izabran i do februara želeo pregovore. Zato smatram da je legitimnim da Zelenski postavi uslove za pregovore. Razvoj situacije u naprednim nedeljama i mesecima, kao i izbor Ukrajinaca, omogućiće nam utvrdimo koji je odgovarajući trenutak za to“, rekao je on novinarima.
Plan od 10 tačaka koji je predložio Zelenski pokazuje želju Ukrajinaca da se orijentišu na pregovore, rekao je Makron.
Makron je u zvaničnoj poseti SAD, a danas je razgovarao sa američkim liderom Džozefom Bajdenom u Beloj kući.
Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da razgovor sa Makronom za sada nije u planu obaveza ruskog predsednika.
20:26 01.12.2022
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da ne planira kontakte sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u najskorije vreme, ali dozvoljava takvu mogućnost, ako ruski lider pokaže interesovanje za završetak sukoba u Ukrajini.
„Činjenica je da ne planiram kontakte sa gospodinom Putinom u najskorije vreme... Spreman sam da razgovaram sa gospodinom Putinom ako zaista pokaže interesovanje za okončanje rata“, rekao je Bajden na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom.
Bajden je naglasio da su budući kontakti sa ruskim predsednikom mogući uz konstultacije SAD sa svojim partnerima iz NATO-a.
„Ne nameravam da to uradim samostalno“, precizirao je američki predsednik.
19:25 01.12.2022
Ukrajina pregovara sa Zapadom o isporukama raketa za PVO sisteme S-300, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.
„S-300 rade veoma dobro. Radi se o tome što se oni nisu proizvodili u Ukrajini, odnosno mi nemamo proizvodnju raketa S-300, pa koristimo zalihe. Lično sa svim ministrima odbrane onih zemalja koje takođe imaju S-300 pregovaramo o mogućnosti da popunimo ove zalihe raketa iz njihovih skladišta i arsenala“, rekao je Reznikov na brifingu u Odesi posle sastanka sa španskom ministarkom odbrane Margaritom Robles.
17:48 01.12.2022
Pripadnici bezbednosnih službi Luganske Narodne Republike su uz podršku Ruske garde priveli nekoliko lica koja su sarađivala sa Službom bezbednosti Ukrajine, saopštio je za Sputnjik izvor u policiji.
On je objasnio da su među privedenima i oni koji su predavali podatke ukrajinskoj vojsci za izvođenje artiljerijskih napada na civilnu i kritičnu infrastrukturu gradova LNR.
16:39 01.12.2022
Ruska vojska potpuno je oslobodila naselje Kurdjumovka u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„U ofanzivnim dejstvima ruskih snaga u potpunosti je oslobođen od jedinica Oružanih snaga Ukrajine naselje Kurdjumovka u Donjeckoj Narodnoj Republici“, precizirali su u Ministarstvu.
16:27 01.12.2022
U Kijevu se čula eksplozija, javili su ukrajinski mediji.
16:17 01.12.2022
14:22 01.12.2022
Eksplozije odjekuju u Kremenčugu, Poltavska oblast Ukrajine, pišu ukrajinski mediji.
14:11 01.12.2022
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je kao rezultat pregovora oslobođeno 50 ruskih vojnika.
„Dana 1. decembra, kao rezultat pregovaračkog procesa, sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima vraćeno je 50 ruskih vojnika, koji su u zatočeništvu bili u životnoj opasnosti“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
13:02 01.12.2022
Švajcarska je blokirala rusku imovinu u vrednosti od 7,5 milijardi švajcarskih franaka (oko 7,95 milijardi dolara), saopštio je Državni sekretarijat za privredu zemlje.
Blokirano je i 15 nekretnina u šest švajcarskih kantona.
12:58 01.12.2022
Ruska vojska je značajno napredovala u pravcu Artjomovska (Bahmut) u DNR – uspostavljena je vatrena kontrola nad svim glavnim putevima, saopštio je savetnik vršioca dužnosti lidera republike Igor Kimakovski u emisiji „Solovjov lajv“.
„U tom pravcu je napravljen značajniji pomak, jer tamo u potpunosti kontrolišemo situaciju i uspostavili smo vatrenu kontrolu nad svim glavnim putevima. Protivnik je, pogotovo u poslednje vreme, morao da premešta svoje jedinice, morao je da manevriše snagama i sredstvima“, rekao je Kimakovski.
On je precizirao da su gubici ukrajinskih snaga u tom pravcu ogromni.
„Kod Artjomovska je sve zatrpano telima ukrajinskih vojnika“, precizirao je Kimakovski. Kako je dodao, postoje informacije da ukrajinske trupe povlače tešku tehniku iz Artjomovska.
„Sada se ozbiljno utvrđuju iza Artjomovska. To sugeriše da će uskoro predati grad ili da ćemo ga mi osloboditi“, ističe zvaničnik.
12:29 01.12.2022
Ruska garda je pronašla dokumenta u Hersonskoj oblasti koja svedoče o moralnom padu u redovima ukrajinskih snaga, saopštila je pres-služba resora. U zaplenjenoj arhivi Oružanih snaga Ukrajine pronađena su dokumenta u kojima je detaljno analizirano moralno i psihičko stanje vojnika.
„U jednom od dokumenata se navodi: 'Moralno i psihičko stanje pripadnika jedinica je nezadovoljavajuće. Vojnici su potišteni, u nekim slučajevima dolazi do konfliktnih situacija. Jedan od razloga koji utiče na moralno-psihičko stanje je nezadovoljavajući odabir kadrova, nije uspostavljen sistem međuljudskih odnosa između oficira i vodnika čete“, navodi se u dokumentu.
Ruska garda navodi da zaplenjena dokumenta govore o „kadrovskim problemima i niskom nivou profesionalnosti“ ukrajinske vojske.
12:18 01.12.2022
U Harkovskoj oblasti su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, pokazuju podaci onlajn mape za vazdušne uzbune Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
12:15 01.12.2022
Rad samohodnih topova 2S7 „Pion“ u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska: Uništene tri baze stranih plaćenika, osujećen napad kijevskih trupa u više pravaca
10:36 01.12.2022
Nemačka predlaže Poljskoj da na granici sa Ukrajinom razmesti osam PVO sistema „Patriot“, izjavio je ministar za nacionalnu odbranu Poljske Mariuš Blašak.
07:34 01.12.2022
Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je u sredu ukrajinskom ministru spoljnih poslova Dmitriju Kulebi spremnost SAD da Kijevu obezbede sisteme protivvazdušne odbrane, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.
Blinken i Kuleba razgovarali su "na marginama" sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Bukureštu.
Razgovarano je i o rezultatima sastanaka o potrebama Ukrajine u oblasti energetske infrastrukture i obezbeđivanju njene dugoročne energetske bezbednosti, saopštio je Stejt department.
07:18 01.12.2022
Francuska je počela da radi sa evropskim i ukrajinskim partnerima na stvaranju specijalnog tribunala koji će voditi istragu o ruskim akcijama u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.
„Što se tiče predloga da se stvori specijalni tribunal za ruske zločine u Ukrajini, počeli smo da radimo sa našim evropskim i ukrajinskim partnerima“, rekao je portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova na brifingu u sredu.
On je napomenuo da Francuska takođe podržava istrage ukrajinskih pravosudnih organa i Međunarodnog krivičnog suda u Hagu kako bi se odgovorni za ove zločine priveli pravdi.
Istovremeno, francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona rekla je u oktobru da Pariz ne podržava ideju o stvaranju specijalnog tribunala za istragu ruskih akcija u Ukrajini.
07:14 01.12.2022
Oružane snage Ukrajine počele su da štede municiju zbog uništavanja skladišta usled raketnih udara i prekida snabdevanja, rekao je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala