- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makron: Francuska i SAD nameravaju da nastave vojno da pomažu Ukrajinu

© AP Photo / Thibault CamusPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
Pratite nas
Francuska i Sjedinjene Američke Države ponovo su potvrdile svoju odlučnost da nastave da povećavaju vojnu pomoć Ukrajini, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Vašingtonu.
„Današnji razgovori su nam pomogli da potvrdimo niz inicijativa koje nameravamo da sprovedemo u narednim danima i nedeljama, uključujući pojačavanje pomoći ukrajinskoj vojsci kako bi im se omogućilo da izdrže“, rekao je Makron na konferenciji za novinare posle razgovora sa Bajdenom.
Prema rečima francuskog lidera, zemlje su se dogovorile i da pomognu civilnom stanovništvu Ukrajine.
„Uvek smo se držali jednog stava – da pomažemo Ukrajini da preživi, ne kompromitujemo naše vrednosti... izbegavamo eskalaciju sukoba, kao i da činimo sve da bismo u pravom trenutku, pod uslovima koje odrede Ukrajinci...počeli da obnavljamo mir“, rekao je predsednik Francuske.

O rusko-ukrajinskim pregovorima

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će nastaviti da vodi dijalog s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom kako bi se izbegla eskalacija konflikta u Ukrajini i kako bi se „postigle konkretne stvari“.
„Nastaviću da razgovaram sa predsednikom Putinom. Danas sam ponovo o tome razgovarao sa Bajdenom, jer uvek smo nastojali da izbegnemo eskalaciju i ostvarimo konkretne stvari: na primer, razgovaraću s njim o bezbednosti Zaporoške nuklearke“, rekao je Makron.
Razvoj situacije u Ukrajini u narednim nedeljama i mesecima odrediće kada je trenutak za pregovore sa Rusijom, dodao je on.
„Predsednik Vladimir Zelenski je od momenta kada je izabran i do februara želeo pregovore. Zato smatram da je legitimnim da Zelenski postavi uslove za pregovore. Razvoj situacije u naprednim nedeljama i mesecima, kao i izbor Ukrajinaca, omogućiće nam utvrdimo koji je odgovarajući trenutak za to“, rekao je on novinarima.
Plan od 10 tačaka koji je predložio Zelenski pokazuje želju Ukrajinaca da se orijentišu na pregovore, rekao je Makron.
Francuski predsednik boravi u zvaničnoj poseti SAD od 29. novembra do 2. decembra. U četvrtak je u Beloj kući razgovarao sa američkim liderom Džozefom Bajdenom.
Emanuel Makron i Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
SVET
„Amerika rešava svoj problem i pogoršava naš“: Makronova poruka iz Vašingtona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala