- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Amerika rešava svoj problem i pogoršava naš“: Makronova poruka iz Vašingtona

© AP Photo / Andrew HarnikEmanuel Makron i Džozef Bajden
Emanuel Makron i Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je u Vašingtonu mere koje je preduzeo predsednik SAD Džozef Bajden kako bi smanjio uticaj inflacije na američku industriju. Makron je to uradio tokom sastanka sa američkim parlamentarcima iza zatvorenih vrata, preneo je Rojters pozivajući se na izvore sa tog sastanka.
Makron je doputovao u SAD u svoju drugu zvaničnu posetu otkako je izabran 2017. godine, a uoči njegovog putovanja u Vašington, francuski zvaničnici su saopštili da će se suprotstaviti Bajdenu zbog subvencija predviđenih u američkom Zakonu o smanjenju inflacije, navodi Rojters.
Francuski predsednik prvog dana zvanične posete nije krio zabrinutost tokom susreta sa američkim parlamentarcima koji je održan u Kongresnoj biblioteci.
Makron je ocenio da su subvencije koje je američki predsednik predložio u okviru ekonomskog i socijalnog paketa mera pod nazivom Zakon o smanjenju inflacije (IRA) „superagresivne za evropske kompanije”
„Usvajanjem IRA vi možete da rešite svoj problem, ali ćete naš još više pogoršati. Žao mi je zbog toga“, rekao je Emanuel Makron.
Evropljani smatraju da bi ogroman paket subvencija američkim proizvođačima mogao zadati smrtonosni udarac industriji u Evropi, koja je već ugrožena zbog visokih cena energenata izazvanih krizom u Ukrajini.
Emanuel Makron je u uvodu govora, koji je bio otvoren za javnost samo na početku, kazao da bi Francuska i SAD trebalo da zajedničkim snagama pozovu na reformu Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke kako bi njihovi fondovi mogli da budu usmereni ka državama pogođenim klimatskim promenama.
Emanuel Makron i Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
EKONOMIJA
Pakt Berlina i Pariza protiv Vašingtona: Preti transatlantski trgovinski rat
Bruno le Mer - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2022
SVET
„Smrt za evropsku industriju“: Francuski ministar zabrinut zbog američkog Zakona o smanjenju inflacije
Džo Bajden ulazi u predsednički avion nakon samita G20 - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2022
SVET
„Špigl“: SAD i EU na ivici ekonomskog rata zbog Bajdenove odluke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala