- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Odluka Poljske da spreči Lavrova da učestvuje na sastanku OEBS - bez presedana i politički motivisana

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) u Beču
Zastave Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) u Beču - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
Pratite nas
Odluka Poljske da onemogući šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da učestvuje na sastanku ministara spoljnih poslova OEBS je neprihvatljiva i zaslužuje osudu, rekao je stalni predstavnik Rusije pri toj organizaciji Aleksandar Lukaševič.
„Odluka poljskih vlasti da ne puste ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da bude na čelu naše delegacije je bez presedana i politički motivisana i predstavlja najozbiljniji udarac na prestiž zemlje kojoj je povereno rukovođenje OEBS ove godine. Takve metode su neprihvatljive i zaslužuju osudu. Taj stav dele ministri inostranih poslova država-članica ODKB od 23. novembra u zajedničkoj izjavi koja je prosleđena i Beču“, rekao je Lukaševič.

O Ukrajini

OEBS je izgubio poslednju priliku za rešavanje situacije u Ukrajini, organizacija nije ispunila svoje zadatke, rekao je Lukaševič.

„OEBS je propustio istorijsku priliku da doprinese inkluzivnom, opštenacionalnom dijalogu u Ukrajini, da spreči nezaustavljivu militarizaciju njene teritorije i skliznuće vlasti na nivo najgorih primera nacističke prakse. Organizacija je u svojim rukama imala sve instrumente, ali nije izašla na kraj sa svojim zadacima“, rekao je Lukaševič obraćajući se učesnicima 29. Zasednja Saveta ministara spoljnih poslova u poljskom gradu Lođ.

Kako je rekao, OEBS uopšte nije reagovao na to što su ukrajinske vlasti posle događaja na Majdanu više godina sabotirale Minski sporazum.
„Nikakvo uznemirenje kod rukovodstva OEBS nisu izazvale ni spekulacije kijevskog režima u vezi sa odustajanjem od nenuklearnog statusa, kao i javno izrečene želje da se održe vojne parade i da se ’provozaju na tenkovima‘ po centralnim trgovima glavnih gradova susednih država“, naveo je on.
Lukaševič je rekao i da „kolektivni Zapad“ prvobitno nije želeo da gradi arhitekturu bezbednosti u Evropi zasnovanu na OEBS.
Organizacija je korišćena kao sredstvo za mentorstvo i prekrajanje država „istočno od Beča“ po zapadnom modelu.
Lukaševič je dodao da su EU i NATO doneli konfrontacioni model odnosa i u OEBS.
„Koristeći se brojčanim preimućstvom, Zapad pokušava da sprovede svojevrsni ‘osvajački’ pohod na organizaciju i da privatizuje jedinu preostalu regionalnu platformu za dijalog. Zemlje EU osnivaju paralelne formate tipa Evropske političke zajednice, a kao posledica toga podriva se OEBS, fragmentira se bezbednosni prostor Evrope i stvaraju nove linije napetosti “, naveo je Lukaševič.
Američki predsednik i šef NATO – na dnevnom redu Rusija, Irak, Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
SVET
Zapad bi da od OEBS-a napravi civilno krilo NATO – kako će odgovoriti Rusija /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala