- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapad bi da od OEBS-a napravi civilno krilo NATO – kako će odgovoriti Rusija /video/

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaAmerički predsednik i šef NATO – na dnevnom redu Rusija, Irak, Avganistan
Američki predsednik i šef NATO – na dnevnom redu Rusija, Irak, Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
Pratite nas
Zapad pokušava da od Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju napravi civilno krilo NATO, što je paradoksalno jer je ona smišljena da bude mirotvorna, upozoravaju sagovornici Sputnjika uz ocenu da je to jedan od razloga što je onemogućeno prisustvo Sergeja Lavrova predstojećem sastanku šefova diplomatija članica organizacije.
Predsedavajući OEBS-om Poljska nije dala vizu Lavrovu za dolazak u poljski Lođ, gde će 1. i 2. decembra biti održan sastanak ministara spoljnih poslova OEBS, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je tim povodom da će zbog ovakve odluke na većem gubitku biti ta organizacija nego ruski ministar.
Istoričar Dragomir Anđelković kaže za Sputnjik da je smešno obrazloženje Poljske da je Lavrov na spisku ljudi kojima su uvedene sankcije. Pritom je prethodno, podseća, zabranjen dolazak ruskoj delegaciji na Parlamentarnu skupštinu OEBS u Varšavi, iako niko od članova delegacije nije na sankcionom spisku.

OEBS postao oruđe Zapada

Za Poljake postoji generalni pristup – da Rusi ne mogu da dođu na njihovu teritoriju, a uz to, navodi Anđelković, ide celovita igra: Ukrajinci naprave histeričan nastup, traže da Rusija bude izbačena, onda Poljaci spreče dolazak Rusa.
„Izmišljaće oni tu još sličnih stvari. Ali tu se radi i o još jednoj vrlo bitnoj stvari, a to je budžet. Rusija je vrlo efikasno 2022. blokirala donošenje budžeta OEBS. Oni su onda ove godine funkcionisali preko projekta iz čega se onda finansirala generalna delatnost OEBS-a. A to ne može i sledeće godine. Sad oni pokušavaju da toliko ponize Ruse da se Moskva sama povuče. Ali mislim da Moskva igra hladno, Moskva će na njihove bezobrazluke odgovoriti istrajnošću, a bez ruskog povlačenja oni ne mnogu da stave potpuno OEBS pod svoju kontrolu“, uveren je naš sagovornik.
Novinar Žarko Rakić podseća da je OEBS počeo kao KEBS i da je bio formula gde su Istok i Zapad mogli da se nađu za pregovaračkim stolom i nešto dogovore.
„Danas se OEBS pretvorio u političko oruđe pa čak i oružje Zapada koji nema više nikakvog i smisla ni ulogu. Možda sam malo oštar, ali ako nema želje za dijalogom kakva je budućnost te organizacije. Čini mi se da sve više liči na NATO“, primećuje i Rakić.

Šta se dobija napadima na Rusiju

Kako kaže, predstojeći skup u Poljskoj podseća na običnu šaradu na kojoj će čitav niz govornika napadati Rusiju.

„I šta će time da dobiju? Da li oni to šalju poruku Rusiji ili svojim zemljama članicama? Kakve će posledice imati te osude ruske politike? Samo će još više udaljiti Rusiju. Ali Rusija nije džak za udaranje. Bez obzira što na Zapadu tvrde da su veći deo međunarodne zajednice, oni to nisu, pa to čine da bi sebe ojačali, ohrabrili - i to je ta igra demokratije i nešto što mora da zabrine svakog građanina“, ističe Rakić.

Na pitanje, koliko činjenica da je Poljska trenutni predsedavajući utiče na rad organizacije Anđelković kaže da je ta funkcija samo glazura na torti – može da doda više pozitivne ili više negativne energije, ali suština ipak ne zavisi od onog ko predsedava.
On, međutim, ukazuje da su, kad se radi o OEBS, još od nastanka tog tela koreni u priličnoj meri geopolitički motivisani prema Moskvi.
„Ne treba zaboraviti da su se u vreme sloma SSSR i pada Berlinskog zida američki krugovi oko Henrija Kisindžera hvalili da su tada sa Helsinškom poveljom ubacili trojanskog konja u istočni blok. Neko će reći da je to bila borba za ljudska prava i da su se oni, uz ono što je Sovjetima tada bilo važno, a to je da se konačno cementira da Nemačka prihvati granice kakve su izašle iz Drugog svetskog rata, izborili za paket rešenja u vezi sa ljudskim pravima“, podseća Anđelković.

Rođen kao zamka za Moskvu

On smatra da Zapadu ni tada u suštini nije bilo do ljudskih prava nego do globalne dominacije i do borbe protiv Rusije, koja im je geopolitički protivnik, a cela priča je postavljena tako da Zapad može da se meša u poslove istočnoevropskih država:
„OEBS se rodio kao zamka za Moskvu, bila ona sovjetska ili danas nezavisna ruska država.“
Za Rakića je još jedna sporna epizoda u istoriji OEBS ponašanje šefa verifikacione misije te organizacije Vilijama Vokera u slučaju Račak.
„Mislim da je OEBS odavno izgubio kredibilitet, ne samo zbog Račka nego i zbog njegovog globalnog ponašanja. Kad imate u imenu da bi organizacija trebalo da se bavi bezbednošću i saradnjom na Starom kontinentu, a pretvori se u nešto sasvim drugačije imam utisak da je čak i blag izraz da su stavili omču oko vrata Rusiji, pa su je zatezali po potrebi. Mislim da se to pretvorilo u potpuno nedemokratsku organizaciju koja zaista liči kao da je produžena ruka SAD i NATO“, kaže ovaj novinar i kao primer navodi nedavnu misiju OEBS na istoku Ukrajine koja je trebalo da bude neutralna i objektivna a nije bila ni jedno, ni drugo, nego se svrstala na stranu Zapada.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala