Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eskobar: Kosovo je nezavisna država, tema nije status – nego priznanje /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpecijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar  - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
Pratite nas
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je izrazio uverenje da će se početkom naredne godine nazirati konture dogovora Beograda i Prištine zasnovanog na francusko-nemačkom predlogu. On je dodao da će Zajednica srpskih opština biti formirana i da je Kosovo nezavisna država te više nije pitanje statusa, već priznanja.
„Predlog nudi odlične prilike za kreiranje stabilnih odnosa između dve zemlje i veoma je realan“, rekao je Eskobar na onlajn-konferenciji u organizaciji Atlantskog saveta odgovarajući na pitanje da li postoji šansa da se na osnovu francusko-nemačkog plana koji je Beograd odbio, napravi dogovor i da li je realan.
Na pitanje da li plan može da bude realizovan do proleća, koji se pominje kao krajnji roka, Eskobar je rekao da to zavisi od strana u pregovoru.

„Ne zavisi od SAD, već od evropske strane. Verujem da možemo da vidimo da se nazire skelet dogovora naredne godine i želeo bih da se to desi“, rekao je Eskobar.

On je rekao i da je formiranje ZSO, o čemu je postignut sporazum u okviru dijaloga Beograda i Prištine, u Briselu, pravno obavezujuća odredba.
„ZSO je pravno obavezujuća za Srbiju, za Kosovo i za EU“, rekao je zamenik državnog sekretara SAD.
Dodao je da je formiranje ZSO i za SAD, upravo zato što podržavaju dijalog, i njihova obaveza.

„Tako da bi ZSO trebalo da bude implementirana i biće implementirana“, rekao je Eskobar.

Izrazio je nadu da će u Prištini formiranje ZSO videti kao pozitivnu mogućnost jer, kako je podsetio, takvih primera koji pružaju kolektivna prava manjinama u Evropi ima mnogo.
Podsetio je da na severu Kosova ima 70.000 Srba i da su u centru tenzija i konflikta i da se mora naći način da ih zaštite institucije na kosovu, ali i da im se da prilika da učestvuju u socijalnim, ekonomskim i političkim dešavanjima u Srbiji, jer su „dvojni građani“.
Dodao je da će se, ako se ne reši pitanje ZSO, krize ponavljati.

Razgovaramo sa pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova

Upitan o pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, i kako će se taj problem rešiti, on navodi da sa njima postoje stalni i česti razgovori.
"Kosovo je nezavisna država i više nije pitanje statusa, već priznanja. Ako i ne dobijemo priznanje od svih, bar očekujemo da ne bude blokiranja", istakao je on.
Kako je dodao, u jednom trenutku kada se Srbija priključi EU, „moraće da prizna realnost da Kosovo više nije njen deo“.
Na kritike iz Prištine da se vrši pritisak na Kosovo, koji se ne vrši u Beogradu, odgovara da je posvećenost SAD Kosovu neupitna.
„Naša posvećenost Kosovu, njihovoj suverenosti, nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i bezbednosti je čvrsta. To je partnerstvo sa narodom te države i mi ih nećemo napustiti“, rekao je Eskobar, i dodao da ne postoji država na svetu koja više podržava Kosovo od SAD.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
RUSIJA
Lavrov: Nikad ne odbijamo kontakte sa stranim liderima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala