- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova podsetila Zapad kako je NATO lišavao vode i struje srpski narod tokom bombardovanja

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova podsetila je Zapad na reči bivšeg portparola NATO-a Džejmija Šeja koji je 1999. godine opravdao ciljane napade na infrastrukturu Jugoslavije usled kojih su civili ostajali bez struje i vode.

„Generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju i službenicima Bele kuće za sećanje“, napisala je Zaharova na Telegramu i navela citat bivšeg predstavnika Alijanse od 25. maja 1999. godine.

Upitan zašto NATO lišava građane zemlje struje i vode, Šej je odgovorio da ga ne brinu problemi srpskog naroda. Takođe je isticao da su jugoslovenske vlasti trebalo da prihvate uslove Alijanse kako bi prestalo bombardovanje infrastrukture.

„Ako Milošević zaista hoće da njegovi građani imaju vodu i struju, sve što treba da uradi jeste da prihvati uslove NATO-a i mi ćemo prekinuti ovu kampanju. Dok to ne uradi, nastavićemo da napadamo ciljeve koji snabdevaju njegovu vojsku strujom. Ako to bude imalo posledice po stanovništvo, to je problem Miloševića. Prekid vodosnabdevanja i struje koriste se protiv naroda Srbije, a mi smo ih 'isključili' zauvek ili na duže vreme zarad života 1,6 miliona Kosovara koji su proterani iz svojih domova i čiji su životi ozbiljno ugroženi. Neće se svima dopasti ova razlika, ali ta razlika je za mene ključna“, rekao je svojevremeno predstavnik NATO-a.

NATO bombardovanje 1999. - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
RUSIJA
Zaharova: Sve je počelo bombardovanjem Jugoslavije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala