- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Sve je počelo bombardovanjem Jugoslavije

© AP Photo / Dimitri MessinisNATO bombardovanje 1999.
NATO bombardovanje 1999. - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2022
Pratite nas
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, podsetila je predsednika Švajcarske Konfederacije Ignacija Kasisa da je podrivanje temelja epohe nakon Drugog svetskog rata inicirano bombardovanjem i raketiranjem mirnih jugoslovenskih gradova 1999. godine od strane NATO bloka.
Prema rečima Zaharove, ruska strana u poslednje vreme beleži izjave švajcarskih vlasti u vezi sa događajima u Ukrajini, koje Moskvu navode na osnovana pitanja. Konkretno, prema rečima portparola, predsednik Konfederacije, koji je istovremeno i na čelu Federalnog departmana spoljnih poslova, Ignacijo Kasis je u intervjuu luksemburškom izdanju „Le Kotidjen“, 7. aprila „glasno objavio“ o propadanju „epohe koja je počela krajem Drugog svetskog rata, a tokom koje nijedna suverena i demokratska zemlja na kontinentu nije bila napadnuta“.
„Želeli bismo da podsetimo šefa švajcarske države da je podrivanje temelja posleratne epohe, kao i slom sistema međunarodnog prava inicirao NATO blok bombardovanjem i raketiranjem mirnih jugoslovenskih gradova 1999. godine. Takva zaboravnost i svojevoljna interpretacija istorijskih činjenica u korist političke situacije apsolutno su neprihvatljive“, navodi se u komentaru Zaharove, objavljenom na portalu ruskog ministarstva.
Zaharova je ranije komentarišući poziv američkog predsednika Džozefa Bajdena da se organizuje tribunal za Ukrajinu, savetovala Vašington da prvo počne sa suđenjima o Jugoslaviji i Iraku.
Čišćenje ruševina u Aleksincu 9. aprila 1999. tri dana posle bombardovanja kasetnim bombama u kome je poginulo 14 ljudi. - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
RUSIJA
Rusija podsetila Japan na Jugoslaviju: Amerika sklona nuklearnim avanturama, a ne mi
Bivši premijer Rusije Evgenij Primakov - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
RUSIJA
Preokret iznad Atlantika: Dan kada je Primakov izrekao istorijsko „ne“ zbog Jugoslavije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala