- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Varhelji: Status kandidata za BiH moguć već 15. decembra

© AP Photo / Francisco SecoOliver Varhelji
Oliver Varhelji - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
Pratite nas
Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji, rekao je da ukoliko u BiH bude nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, Evropski savet bi već 15. decembra, nakon samita EU - Zapadni Balkan, mogao da odobri BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.
Varhelji je, u razgovoru za RTRS, rekao da je ovaj samit u Tirani jedinstven jer se lideri EU i Zapadnog Balkana prvi put sastaju van Brisela, dodajući da BiH ima vremena i priliku da dobije kandidatski status.
Evropski komesar je izrazio nadu da će BiH jačati institucije kako bi samostalno mogla da donosi odluke i da strane sudije u Ustavnom sudu BiH neće više biti potrebne po isteku tekućeg mandata.
Varhelji ističe i da zvaničnici Republike Srpske podržavaju ubrzan put ka Evropskoj uniji.

„Imao sam priliku da se sastanem sa novom predsedavajućom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović i zaista sam ohrabren porukama koje sam čuo od nje, odnosno spremnošću za ubrzan put ka EU“, istakao je Varhelji, prenosi Tanjug.

Dodaje da on i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dele zajednički interes za što brži napredak na evropskom putu i obezbeđivanje mira, stabilnosti i razvoja.
Oliver Varhelji - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2022
REGION
Varhelji u Sarajevu: Put u EU je otvoren, ali očekujemo rezultate
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala