- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Varhelji u Sarajevu: Put u EU je otvoren, ali očekujemo rezultate

© Sputnik / Lola ĐorđevićOliver Varhelji
Oliver Varhelji - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2022
Pratite nas
Oliver Varhelji, komesar Evropske unije za susedske odnose i proširenje, izjavio je u Sarajevu da je put Bosne i Hercegovine u EU otvoren, ali da se zauzvrat očekuju rezultati.
„Očekujemo da se ti rezultati ostvaruju bez daljih odlaganja i sada je na političkom liderstvu ove zemlje da to postane i stvarnost“, rekao je Varhelji na konferenciji za novinare nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH.
Varhelji je istakao da je članove Predsedništva, imajući u vidu izazovni zadatak koji je pred njima, ohrabrio da svoje napore dodatno intenziviraju i da stvaraju okruženje poverenja, dijaloga, pozitivne atmosfere kako bi ova institucija bila efikasnija nego u prošlosti.
„Moram reći da vidimo pozitivne pomake od predstavljanja našeg predloga za dodelu kandidatskog statusa i to je samo po sebi ohrabrenje. U proteklih šest sedmica stvari se dešavaju brže nego ikada i nadam se da će se ta dinamika zadržati“, istakao je Varhelji.
On je dodao da ima veliko poverenje i velika očekivanja od domaćih lidera u BiH.
„Spremni smo da im pružimo pomoć da rade u korist građana ove zemlje, da osiguraju iskorak na evropskom putu, kandidatski status i istinsku perspektivu evropskog članstva za mlade, za privredu ove zemlje“, naveo je Varhelji.
Da bi se dobio kandidatski status, podsetio je on, Savet ministara u starom sazivu treba da usvoji mere potrebne za dalji iskorak na evropskom putu kao i da okosnica programa rada Predsedništva treba da bude 14 ključnih prioriteta, prenela je RTRS.
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2022
REGION
Željka Cvijanović: Nova Vlada Republike Srpske u narednih deset dana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala