- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Pripadnici artiljerijske jedinice ruske vojske u zoni specijalne vojne operacije u Harkovskoj oblasti - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinske snage u Hersonu tragaju za organizatorima referenduma u Hersonskoj oblasti

Pratite nas
U toku je 280. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je civilne satelite koje koriste Oružane snage Ukrajine legitimnim ciljevima. Rojters piše da su se rovovi ukrajinske vojske zbog obilnih kiša pretvorili u močvare.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:05 30.11.2022
Zelenski pozvao Maska da poseti Ukrajinu
Američki preduzetnik Ilon Mask trebalo bi da poseti Ukrajinu kako bi predložio rešenja za izlazak iz sukoba, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.
„Dođite u Ukrajinu i videćete svojim očima bez suvišnih reči“, rekao je Zelenski na događaju koji je organizovao „Njujork tajms“.
Prema rečima Zelenskog, tek posle takve posete može da govori o tome kako rešiti sukob, ko ga je započeo i kada može da se završi.
Zelenski je napomenuo da zahvaljujući internet uređajima „Starlink“ koje je obezbedio Mask, mnogo toga u zemlji funkcioniše.
„Izgleda da je Ilon počeo da menja mišljenje“, ocenio je Zelenski.
„Ne znam, možda neko utiče na njega, ili on sam donosi odluke“, dodao je on.
Početkom oktobra Mask je na Tviteru objavio da sumnja u mogućnost pobede Ukrajine u slučaju rata sa Rusijom u punom obimu i pozvao strane na mir. On je, takođe, dao svoje predloge za rešenje sukoba u Ukrajini.
20:36 30.11.2022
Ukrajinski neonacisti tragaju na desnoj obali Hersonske oblasti za ljudima koji su učestvovali u pripremi referenduma o pridruživanju regiona Rusiji, saopštio je v.d. gubernatora ove oblasti Vladimir Saljdo na svom kanalu na Telegramu.
On je naglasio da su skoro svi članovi izborne komisije prešli na levu obalu Dnjepra i da njihovi životi nisu ugroženi.
Osim toga, pod „masovnu čistku“ potpali su biznismeni koji su nastavili da rade pod ruskim vlastima. Saljdo je primetio da, generalno, proveravaju sve stanovnike Hersona „koji se svi bez izuzetka smatraju izdajnicima“.
20:29 30.11.2022
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
RUSIJA
Nebenzja o tribunalu za Ukrajinu: Pokušaj da se prikrije bezakonje Zapada
20:27 30.11.2022
Blinken: NATO proučava mogućnost slanja Kijevu sistema iz sovjetskogo vremena
NATO istražuje mogućnost da pruži pomoć Kijevu slanjem borbenih sistema iz sovjetskog doba, kao i municije za njih, uključujući i njihovu proizvodnju, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
„Razmatramo sve varijante kako bismo se uverili da Ukrajina dobija ono što joj je potrebno i što će joj raditi posao. Deo toga se odnosi na sisteme iz sovjetskog perioda koji su decenijama bili u njihovim skladištima i, na primer, da osiguramo da za ove sisteme postoji municija. U nekim slučajevima će možda biti potrebno proizvesti nešto što se već neko vreme nije proizvodilo“, rekao je Blinken za televiziju „Si-En-En“ odgovarajući na pitanje da li NATO istražuje mogućnost ulaganja u fabrike u Češkoj, Slovačkoj i Bugarskoj kako bi se obnovila proizvodnja oružja iz sovjetskog doba.
19:06 30.11.2022
18:03 30.11.2022
17:43 30.11.2022
Zaporoška oblast od 1. januara 2023. godine napušta dvovalutnu zonu – grivna se neće više primati u ovom regionu, saopštile su u sredu oblasne vlasti.
17:41 30.11.2022
Novogodišnji ukrasi na Beloj kući - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Bela kuća: SAD rade sa saveznicima na predaji dodatnih PVO sistema Ukrajini
16:45 30.11.2022
Stvaranje mehanizma pod okriljem Ujedinjenih nacija zahteva sankcije Saveta bezbednosti UN, bez toga je „međunarodni sud za Ukrajinu“ koji predlaže EU nemoguć, izjavio je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije pri ženevskoj kancelariji UN Genadij Gatilov.
On je dodao da u suprotnom, legitimitet takve inicijative ne bi imala više legitimiteta od „cirkusa“.
„Umesto što gospođa (predsednica Evropske komisije Ursula) fon der Lajen pred kamerama nabraja neostvarive ideje, bolje bi joj bilo da objasni Evropljanima smisao pomahnitale zapadne borbe protiv Rusije ‘do poslednjeg Ukrajinca’, koju samo potvrđuju brojke Oružanih snaga Ukrajine koje je predsednica objavila“, zaključio je on.
16:45 30.11.2022
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na samitu G20 na Baliju - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
RUSIJA
Lavrov: Zapad bukvalno gura Ukrajinu na nastavak rata koji sam vodi protiv Rusije
16:45 30.11.2022
Ukrajinski lider Vladimir Zelenski smatra da predsednik Rusije Vladimir Putin neće primeniti nuklearno oružje za razrešavanje sukoba u Ukrajini.
15:37 30.11.2022
Posada tenka T-80 Narodne milicije DNR u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruske snage u potpunosti oslobodile Andrejevku
15:21 30.11.2022
Velika Britanija proširila je sankcije Rusiji
Vlada Velike Britanije uvela je sankcije protiv desetak šefova ruskih regiona, kao i nekoliko vojnih komesara. Njihova imena pojavila su se u ažuriranoj verziji sankcionog spiska za Rusiju, navodi se u saopštenju na sajtu britanskog Ministarstva spoljnih poslova.
Sankcije su uvedene: gubernatoru Rostovske oblasti Vasiliju Golubjovu, gubernatoru Omske oblasti Aleksandru Burkovu, gubernatoru Murmanske oblasti Andreju Čibisu, gubernatoru Belgorodske oblasti Vjačeslavu Gladkovu, gubernatoru Magadanske oblasti Sergeju Nosovu, gubernatoru Arhangelske oblasti Aleksandru Cibulskom, gubernatoru Krasnodarskog kraja Venijaminu Kondratjevu, šefu Ingušetije Mahmudu Ali Kalimatovu, šefu Dagestana Sergeju Melikovu i šefu Kalmikije Batu Hasikovu. Pod sankcije su potpali i vojni komesari pet ruskih regiona, uključujući vojnog komesara Moskve Igora Jegorova.
U obrazloženju sankcija navodi se da su gubernatori i vojni komesari učestvovali u organizovanju delimične mobilizacije na teritoriji Rusije, što se klasifikuje kao dejstva usmerena na „podrivanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine“. Svim ovim licima zabranjen je ulazak u Veliku Britaniju, njihovi računi i imovina u ovoj zemlji, ako ih imaju, biće zamrznuti.
14:50 30.11.2022
Moskva će preduzeti adekvatne uzvratne mere ukoliko dođe do konfiskacije ruskih aktiva u Evropskoj uniji, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Ponovo upozoravamo da, ukoliko dođe do realne konfiskacije imovine ruskih državljana, preduzeća, državnih rezervi naše zemlje, ruska strana će neminovno preduzeti adekvatne mere“, rekla je Zaharova i dodala da za sada ne može da precizira kakav će biti konkretan odgovor Moskve.
14:38 30.11.2022
Evropska unija će, najverovatnije, utvrditi gornju granicu za cenu nafte iz Rusije na nivou od 62 dolara za barel, bez obzira na zahteve Poljske i baltičkih zemalja da ona bude još niža, rekao je izvor za Sputnjik.

„Evropska komisija je prvobitno predlagala da to bude 65 do 70 dolara po barelu. Poslednji predlog, nakon nedavnih pregovora, bio je na nivou od 62 dolara. Ipak, pojedine zemlje, među kojima je Poljska, instistiraju na daljem snižavanju“, rekao je izvor.

Prema njegovim rečima, čak i ako države-članice EU ne uspeju da reše nesuglasice u vezi s ograničenim cenama nafte, Evropska komisija teško može da odloži krajnji rok uvođenja embarga na uvoz ruske nafte morem.
„Na Evropsku komisiju se vrši jak pritisak kako bi se sporazum postigao do 5. decembra. Ideja o odlaganju roka embarga na isporuke nafte čula se tokom pregovora, ali iz raznih razloga je odbačena“, dodao je sagovornik Sputnjika.
13:42 30.11.2022
Rezultati sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Bukureštu govore da Alijansa nije zainteresovana za političko i diplomatsko rešavanje situacije u Ukrajini, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Kako je precizirala, nastavlja se politika koja je formirana nakon državnog udara u februaru 2014. godine, a koja je usmerena na „opravdavanje kijevskog režima i demonizaciju Rusije“.
„Zemlje NATO-a pokušavaju da optuže rusku stranu za krivična dela i zverstva koje su počinile Oružane snage Ukrajine, uz potpunu toleranciju zapadnih sponzora kijevskog režima“, kazala je Zaharova.
13:24 30.11.2022
Glavno je da Ukrajina pobedi, a ne da se raspravlja o njenom ulasku u NATO
Severnoatlantska alijansa sada smatra glavnim da se obezbedi pobeda Ukrajine, a ne da razgovara o njenom ulasku u blok, jer u suprotnom neće moći nigde da pristupi, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare posle dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja alijanse u Bukureštu.
"Sada je najhitniji zadatak učiniti sve da Ukrajina pobedi kao demokratska suverena zemlja u Evropi. Ako Ukrajina ne pobedi kao suverena zemlja, onda pitanje članstva uopšte neće biti na stolu", rekao je on.
Istovremeno, Stoltenberg je naglasio da za Ukrajinu može biti mnogo toga između „ničega“ i „punog članstva“ u NATO.
"Moramo da razvijamo saradnju sa Ukrajinom - političku i praktičnu. Sada je najvažnije da Ukrajina pobedi", dodao je on.
12:24 30.11.2022
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
- Sredstva protivvazdušne odbrane oborila su ukrajinski Su-25 u području Artjomovska (Bahmut);
- U Donjeckoj narodnoj Republici oslobođena su mesta Belogorovka i Perše Travnja;
- U području Kupjanska likvidirano je 50 ukrajinskih vojnika;
- Svi napadi ukrajinske vojske južno od Donjecka su odbijeni, protivnik je vraćen na početne pozicije;
- U području Dnjepra uništeno je veliko skladište oružja, gde se čuvala municija za sisteme "Uragan", "Himars" i druge.
11:17 30.11.2022
Gradska skupština Odese doneo je odluku o demontaži spomenika Katarini II i generalu Suvorovu, osnovačima grada.
10:42 30.11.2022
Savezničke snage svakodnevno poboljšavaju svoje pozicije u gradskom jezgru Marinke, saopštio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
„Svakog dana beležimo poboljšanje položaja naših jedinica i napredovanje direktno unutar same Marinke“, rekao je on Prvom kanalu.
Pušilin je dodao da nije bilo reči o masovnoj evakuaciji civilnog stanovništva iz grada.
„To će postati moguće tek nakon potpunog oslobođenja Marinke“, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala