- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bela kuća: SAD rade sa saveznicima na predaji dodatnih PVO sistema Ukrajini

© AP Photo / Susan WalshNovogodišnji ukrasi na Beloj kući
Novogodišnji ukrasi na Beloj kući - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države blisko sarađuju sa saveznicima na predaji dodatnih naprednih sistema za protivvazdušnu odbranu Ukrajini i smatraju je prioritetom, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Saveza za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi na konferenciji za medije.
On je napomenuo da Vašington takođe svakodnevno radi sa Kijevom na podršci koja mu je potrebna.
Kirbi je dodao da Vašington ne želi „veću eskalaciju ovog rata“, kao i da je i dalje zabrinut zbog njega.
Prema njegovim rečima, američke vlasti očekuju da će se borbe u Ukrajini usporiti tokom zime, ali da neće u potpunosti prestati.
„Očekujemo da će na zimu kopnene operacije... kao i vazdušne operacije biti teške, jer vremenski uslovi i uslovi na terenu jednostavno neće dozvoliti mnogo manevara i operacija.... Pretpostavljam, možete da očekujete da će se tokom zimskih meseci neke operacije usporiti, možda neće biti... previše dramatičnih (borbenih) dejstava ni sa jedne strane... To ne znači da mislimo da će sve stati. Apsolutno smo sigurni da će se borbe nastaviti i u zimskim mesecima, samo će se verovatno nešto smanjiti ili promeniti u zavisnosti od vremenskih uslova“, objasnio je on.

O proglašavanju Rusije za sponzora terorizma

Kirbi je dodao da Sjedinjene Američke Države neće proglašavati Rusiju za državu-sponzora terorizma, inače bi to vezalo ruke međunarodnoj zajednici u potrazi puteva za deeskalaciju.
„Razmotrili smo ovo pitanje i ne smatramo da bi takvo proglašavanje odgovaralo našim potrebama u kontekstu Ukrajine i potrebama naših saveznika i partnera“, precizirao je on.
Nevladine organizacije kažu da bi takvo proglašavanje otežalo isporuku humanitarne pomoći Ukrajincima, dodao je on.
„Osim toga, iskreno, to bi moglo da veže ruke međunarodnoj zajednici“, ocenio je Kirbi.
Prema njegovim rečima, „kada i ako“ se situacija oko Ukrajine razreši, ovakvo proglašavanje bilo bi nesrećno u kontekstu fleksibilnosti u traženju puteva za deeskalaciju.
„Još uvek nismo posvećeni takvoj ideji, naša politika po ovom pitanju nije se promenila“, dodao je on.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala