Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbi imaju Rezoluciju 1244, Priština bespravnu secesiju, a Amerika svoj naum za lažno Kosovo...

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Kosovo
Kosovo  - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
Pratite nas
Iako i Priština i Beograd tvrde da je za njih statusno pitanje rešeno, razgovori će se nastaviti, jer je i Americi i EU potreban dijalog o Kosovu i Metohiji kako bi sebi obezbedili još jedan adut za obračun sa Rusijom, smatra diplomata u penziji Branko Branković.
Kosovski dijalog i zatvaranje tog pitanja u ovom trenutku je, kaže Branković za Sputnjik, postalo neka vrsta oružja koje je potrebno Americi u borbi protiv Rusije.
Priština i Beograd će, uveren je Branković, hteli ili ne, imali ili nemali o čemu da razgovaraju, nastaviti da pregovaraju uprkos činjenici da je Aljbin Kurti više puta ponovio da je za njega priča o statusu Kosova završena, na šta je iz Beograda dobio odgovor u istom tonu, uz napomenu da se statusno pitanje Kosova i Metohije bazira na Povelji Ujedinjenih nacija i Rezoluciji 1244 UN.

Teško naći temu da se strane vrate za sto

Branković kaže da dijalog mora biti održan, ali dodaje da teško da će Zapad moći da nađe priču koja bi obe strane okupila oko pregovaračkog stola.

„To šta će biti mogući dnevni red dijaloga, ako ostane sve na pozicijama kako je sada - da Kurti kaže da je status rešen, a mi da se pozovemo na Rezoluciju 1244 SB UN, neće sprečiti Borelja i ekipu da smisle nešto kako bi ih obojicu opet pozvali za sto. Ne bi valjalo ako bi oni postavili nemačko –francuski predlog na sto, jer on nama uopšte ne odgovara i sa naše strane mislim da o tome neće biti dijaloga“, veruje Branković.

Amerika spušta loptu

Kako dodaje, pomenuti plan nije predlog za rešenje problema, nego da se napravi još veći problem.

„Druga stvar, mislim da je Kurti koji je zbog svega što je napravi dobio po ušima, a tu su i Amerikanci uvukli malo rogove i prihvatili da će proces dugo da traje i da na njemu ne treba toliko insistirati. Međutim, i oni se preispituju šta i kako napraviti nešto zbog čega bi opravdano obe strane mogli da pozovu na nastavak dijaloga“, kaže sagovornik Sputnjika.

Branković smatra da još ništa nije iskristalisano po ovom pitanju, osim ako stvarno reše da baza bude nemačko-francuski predlog.

Ukopane pozicije

„Trenutno nema ništa na stolu sem ukopanih pozicija obe strane. Ali Amerikanci će se voditi situacijom koja se dešava oko Ukrajine. Jer dokle god Amerika i EU dobijaju neke poene vezano za Ukrajinu, dotle smo mi druga klasa razgovora, odnosno "sitna riba" za to. Ali ako u Ukrajini dođe do "povuci-potegni", onda će oni gledati da sa političke strane nađu prolaze da se pokrenu pitanja na Balkanu kako bi se ono što u Ukrajini ne ide kako treba skinulo sa prvih redova javnosti", upozorava Branković.

Ono što ostaje kao mogućnost, dodaje on, jeste da Amerika ponovo smeni Kurtija koji neće da sarađuje i da se u Prištini organizuju novi izbori i dođe neko ko je spremniji za saradnju, iako se Nemačka čvrsto protivi smeni Kurtija.
Ričard Grenel - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
SRBIJA
Grenel: Pregovori Beograda i Prištine se raspadaju
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na samitu G20 na Baliju - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
RUSIJA
Lavrov: Zapad bukvalno gura Ukrajinu na nastavak rata koji sam vodi protiv Rusije
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
SRBIJA
Vučić Kurtiju: Srećan put u Brisel
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala