Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Grenel: Pregovori Beograda i Prištine se raspadaju

© AP Photo / Evan VucciRičard Grenel
Ričard Grenel - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
Pratite nas
Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine u administraciji bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa Ričard Grenel ocenio je danas da se pregovori raspadaju jer se, kako kaže, Stejt dipartment dogovara sa Evropljanima i izrazio uverenje da je u tom procesu neophodno vođstvo SAD.
On smatra da kada se Evropljanima prepusti vođstvo, dobija se mnogo priče, a malo akcije i ističe da je neophodno da "američki lideri povedu" i da imaju poverenje obe strane.
Grenel je u intervjuu za RTS premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija označio kao nekoga ko odbija sve ideje, te nije od koristi.
"On je odbio svaku ideju koju su mu Amerikanci ponudili. Sada odbija i ideje koje nude Evropljani. Čak i Bajdenova administracija mora da ga kritikuje. I ja mislim da on ne služi svom narodu. Ne pomaže u ovoj situaciji. Nedostaje nam Tači ovih dana", kaže Grenel.
Napominje da je javno podržavao Hašima Tačija koji je, prema njegovim rečima, kao pregovarač "razumeo da mora da popusti da bi krenuli napred".
"Vrlo je ružno ono što su mu Evropljani uradili", rekao je Grenel i izrazio nezadovoljstvo zbog toga što se Tači našao pred Specijalnim sudom u Hagu.
Naveo je i da su u Trampovoj administraciji mislili da "sedenje za stolom i pričanje o politici ne vodi nikuda" i da su želeli ekonomski razvoj, što bi "pokrenulo stvari".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala