- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Odakle Srbiji „gluvi telefoni“

© AP Photo / Pavel GolovkinSrbija i Kamerun
Srbija i Kamerun - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
Pratite nas
Pri vođstvu od 3:1 fudbaleri Srbije su sebi dozvolili luksuz da prime dva jednostavna gola posle dugih lopti fudbalera Kameruna i loših ofsajd-zamki široko postavljene odbrane. Izjave igrača i selektora posle meča ukazuju na nerazumevanje što nije bila odlika srpskog tima i upućuju na pitanje, pa kako da se to desi na Mundijalu?
Osnovna logika nalaže da u momentima kada jedan tim vodi, čak ima i sigurno vođstvo, treba da uradi sve da bi što bezbolnije priveo utakmicu kraju i sprečio bilo kakve komplikacije.
„Pričali smo između sebe da moramo malo više da pričamo“, rekao je kapiten Tadić.
Dušan Tadić - Sputnik Srbija
Dušan Tadić
kapiten reprezentacije Srbije
Srbija, izgleda, nije takav tim, naprotiv, sebi je sama zakuvala čorbu i praktično poklonila dva ista gola Kamerunu koji je za dva minuta zaostatak od 3:1 pretvorio u 3:3.
U oba slučaja odbrana Srbije je bila raširena i previsoko postavljena, a defanzivac Miloš Veljković je probao da odgovori na pitanje zašto se to desilo.
„Kada je lopta gore kod Tadića, Mitrovića, Sergeja, na njihovom šesnaestercu, ne možemo mi iz odbrane baš da budemo kod nas na šesnaestercu. Moramo da izađemo na centar. Kad je otvorena lopta moramo da se vratimo svi. Ne smemo da igramo na ofsajd“, rekao je Veljković.
Golman Vanja Milinković-Savić je ostavljen na milost i nemilost, a iako je u tom momentu na terenu bila trojka defanzivaca sa najdužim stažom u ekipi, on je konstatovao da su primljeni golovi posledica i „manjka uigranosti“?!
„Treba da se stoji visoko, treba da se protivnik drži što dalje od gola. Bio je manjak komunikacije među nama, manjak uigranosti. To su sitni detalji“, rekao je Vanja.
Dakle, pored logičkih pojavili su se i problemi u komunikaciji, a vredi napomenuti da je defanzivna trojka, koja se našla na terenu u tom momentu, daleko duže u reprezentaciji od startne u kojoj se nalazio najmlađi među njima, Strahinja Pavlović.
Najiskusniji defanzivac Srbije Stefan Mitrović bio je svedok kolapsa srpske odbrane i konstatovao je da je ekipa znala za najveći kvalitet Kameruna, tranzicionu igru.
„Znali smo da imaju strašnu tranziciju, morali smo bolje da se postavimo i na tu izgubljenu loptu. Pravili smo ofsajd zamke, morali smo bolje“, istakao je Mitrović.
Jedan od problema je bila i činjenica da je Mitrović zamenio Pavlovića na poziciji levog štopera, iako već godinama igra kao centralni defanzivac, što je selektor nešto kasnije korigovao uvođenjem Srđana Babića umesto Veljkovića, što je bila prinudna, a zapravo verovatno jedina logična izmena.
Srbija i Kamerun - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2022
Katar 2022
Veliki problem za Srbiju – povreda Pavlovića!
I selektor je konstatovao da je jedan od problema bila komunikacija, što dodatno čudi jer je proteklih nedelja kroz javnost provejavao duh harmonične kohezije, razumevanja i međusobnog shvatanja, ali...
„Nismo bili pametni, odigrali smo dobru utakmicu, postigli tri gola, stvorili dosta šansi, ali nismo bili pametni da pobedimo. Drugi gol Kameruna? Videli smo podignutu zastavicu, ali presudila je VAR tehnologija. Mene brine pozicija naših igrača u tom trenutku. Rečeno mi je da nije bio ofsajd. Žalimo za greškama, ali stanje u svlačionici je mirno. Koncentracija mora da bude na višem nivou, bolja komunikacija, ovakve greške ne smeju više da se ponavljaju. Znali smo i za te duge lopte, dobro smo kontrolisali igru, ali dve greške su odlučile da ne pobedimo. Mislim na drugi i treći gol Kameruna“, rekao je Stojković i potvrdio da se znalo o najvećim opasnostima rivala.
Ali, zašto se nije reagovalo kada se znalo je pitanje koje se postavlja kao prioritet, uz već ranije pitanje, zašto u prvoj utakmici protiv Brazila, ako se već kasnije proklamovala ideja o tome da Mundijal za Srbiju počinje od Kameruna, na terenu nisu bili potpuno zdravi igrači, već rekonvalescenti koji su dodatno pogoršali svoja stanja, a primer za to je Dušan Vlahović?
Verovanje na reč nije nešto na šta se sme osloniti, niti je priča o tome kako je u ekipi atmosfera na najvišem nivou – to, nažalost, nismo videli tokom nervoznog prvog poluvremena protiv Kameruna, niti u dramatičnim momentima na ulasku u drugi sat igre.
Srbija i Kamerun - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2022
Katar 2022
„Trebalo je da držimo loptu, ali smo hteli da damo što više golova“
Srbija i Kamerun - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2022
Katar 2022
Grujić: Da prihvatimo reči selektora kao profesionalci, a ne kao deca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala