Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Jasni su prioriteti Kurtija, ali Briselski sporazum nije švedski sto da on uzima šta hoće

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICDirektor kancelarije za KiM Petar Petković
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je Aljbin Kurti u pravu kada kaže da dijalog nije njegov ni prvi, ni drugi prioritet, jer je njemu, kako je rekao, prioritet izazivanje tenzija, kriza i eskalacija situacije, ne samo na severu Kosova i Metohije, već i na području čitavog Zapadnog Balkana.
„Čitavom svetu je kristalno jasno da umesto razgovora za rešavanje svih otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, Kurti želi sukobe i nemire, jer to je njegova jedina politika“, rekao je Petković.
On je ocenio da je to nesumnjivo Kurtijev prvi prioritet, dok se visoko na listi njegovih prioriteta nalazi maltretiranje i obespravljivanje Srba, ukidanje njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava, kao i brutalno kršenje svih sporazuma i dogovora postignutih u Briselu.
„U to svakako spada i odbijanje da posle 10 godina formira Zajednicu srpskih opština kojom se garantuju kolektivna prava Srba na Kosovu i Metohiji, dok istovremeno posvećeno krši sve ostale dogovore postignute pod pokroviteljstvom Evropske unije“, izjavio je Petković.
On je prokomentarisao da Briselski sporazum nije „švedski sto sa koga Kurti može da uzme šta mu odgovara, već je neophodno da potpisane sporazume mora da poštuju, a sam temelj Briselskog sporazuma je upravo Zajednica srpskih opština“.
„Na to se Priština obavezala i tokom poslednje runde pregovora u Briselu, prihvatajući da svi prethodni sporazumi moraju da budu implementirani“, zaključio je Petković, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
SRBIJA
Kurti: Dijalog sa Beogradom nije među mojim prioritetima
Ričard Grenel - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
SRBIJA
Grenel: Pregovori Beograda i Prištine se raspadaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala