- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Minsk: Primetno veće prisustvo snaga NATO kod naših granica; U Rusiji imamo pouzdanog saveznika

© Sputnik / Andrei Aleksandrov / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Belorusije
Zastave Rusije i Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
Pratite nas
Zapad sprema u Ukrajini nacionalističke vojne formacije koje mogu biti upotrebljene protiv Belorusije u cilju nasilnog osvajanja vlasti, izjavio je beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin.
Ministar je u intervjuu beloruskom izdanju „SB.Belorusija danas“ takođe istakao da je primetno ogromno povećanje prisustva američkih i NATO vojnih formacija u regionu istočne Evrope, pod pseudo-izgovorom odbrane od „pretnje sa Istoka“.
On je, pored toga, skrenuo pažnju na visok intenzitet letova izviđačkih aviona SAD i njihovih saveznika u blizini granica republike.
„U toku je izviđanje. Primetan je visok intenzitet letova izviđačke avijacije SAD i njihovih saveznika, uključujući u blizini beloruskih granica, uz aktivno učešće svog raspoloživog arsenala: od strateških izviđačkih aviona do aviona taktičke avijacije i bespilotnih letelica. Intenzitet izviđanja protiv naše republike porastao je sa 30 letova aviona nedeljno 2021. godine do 65-70 ove godine“, objasnio je Hrenjin.
Beloruski ministar je zaključio da se Zapad bavi pitanjima ofanzivnog karaktera, a Belorusiju i Rusiju direktno smatra neprijateljima.
Prema njegovim rečima, u slučaju napada, Belorusija se uzda u sebe, ali da ako zatreba pomoć, u Rusiji ima pouzdanog saveznika.
Hrenjin je podvukao da će Minsk i Moskva nastaviti da preduzimaju zajedničke mere za sprečavanje vojnih pretnji Saveznoj državi.
Beloruski ministar je prethodno izjavio da je napetost u konfrontaciji sa Zapadom prešla u goruću fazu.
Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej saopštio je ranije da Minsk neće zatvarati oči pred gomilanjem vojske i naoružanja kod svojih granica na jugu i na zapadu zemlje.
Rusko-beloruske vojne vežbe Zapad-2017  - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
I Belorusija može biti ugrožena: Veliki zajednički manevri Minska i Moskve
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala