- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

I Belorusija može biti ugrožena: Veliki zajednički manevri Minska i Moskve

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaRusko-beloruske vojne vežbe "Zapad-2017"
Rusko-beloruske vojne vežbe Zapad-2017  - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2022
Pratite nas
Oružane snage Rusije i Belorusije počele su pripreme za održavanje zajedničkih vojnih manevara „Štit Saveza —2023“ s ciljem jačanja zaštite i odbrane granica Savezne države a u svetlu gomilanja grupacije NATO-a na istočnom krilu i mogućih provokacija sa teritorije Ukrajine i Poljske.
Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin rekao je na zajedničkom kolegijumu ministarstava odbrane Rusije i Belorusije 2. novembra da će to biti glavni poduhvat u okviru zajedničke pripreme organa vojne uprave i trupa u narednoj godini.
Kako je izjavio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, zaoštravanje konfrontacije sa Zapadom i jačanje multinacionalne grupacije snaga NATO-a na istočnom krilu ne ugrožavaju samo direktno Rusiju.
„Na udaru će se naći i naši saveznici, pre svega bratska Belorusija“, istakao je ministar, dodajući da je u takvoj situaciji vojna bezbednost Savezne države Rusije i Belorusije prioritetni zadatak. Prema njegovim rečima, potrebno je posvetiti posebnu pažnju pripremi i poboljšanju borbene sposobnosti trupa.
Ruski vojni istoričar Jurij Knutov kaže za Sputnjik da je brojnost NATO grupacije u blizini Rusije porasla na 30.000. Zbog pretnje od mogućeg napada Alijanse na teritoriju Belorusije, glavni cilj vojnih vežbi biće borbena koordinacija grupacije ruskih i beloruskih trupa, razvoj interakcije oružanih snaga i zajednička akcija u odbijanju mogućih neprijateljskih napada.

Zadaci ruske i beloruske vojske

Prema rečima Knutova, oružane snage Rusije i Belorusije organizovaće vojne vežbe na poligonima u Belorusiji.
„U Belorusiji postoji veliki broj poligona za obuku. Na njima će se ruske i beloruske oružane snage obučavati zajedničkoj interakciji i direktnom rešavanju odbrambenih zadataka koji se odnose na odbijanje mogućeg neprijateljskog napada NATO-a sa teritorije Ukrajine, Poljske ili neke druge baltičke zemlje“, objašnjava stručnjak.
Sa ovom ocenom slaže se i ruski vojni ekspert Vasilij Dandikin. Prema njegovim rečima, vežbe ruskih i beloruskih oružanih snaga, trajaće više od dve nedelje, a vojnike će obučavati vojne vođe iz generalštabova Rusije i Belorusije.
„Na teritoriji Belorusije, u vojnim vežbama, osim beloruskih oružanih snaga, učestvovaće oko 9.000 ruskih vojnika. U ovoj zemlji uveliko je raspoređena avijacija. Vojnici će tokom ovih vežbi koristiti artiljeriju velikog dometa, tenkove, oklopna vozila… Osim toga, oružane snage će vežbati da pucaju iz artiljerijskih oruđa“, konstatuje sagovornik Sputnjika.
© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem "Iskander M"
Raketni sistem Iskander M - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
Raketni sistem "Iskander M"
Kako kaže za Izvestija ruski vojni ekspert Viktor Litovkin, tokom vojnih vežbi, ruske i beloruske trupe koristiće dronove, sisteme navigacije, beloruske raketne sisteme za višestruko lansiranje „Polonez“ i ruske raketne sisteme „Iskander M“.
Međutim, prema mišljenju vojnog stručnjaka Alekseja Leonkova, najvažniji zadatak ovih vojnih vežbi predstavlja borbena koordinacija trupa.
„U Belorusiji ne postoje pojedini rodovi vojske, kao na primer strateške raketne snage i mornarica. Pošto je ova zemlja deo naše Savezne države njene oružane snage će morati da se obuče. To je veoma važno zbog rešavanja zajedničkih zadataka. Dakle, tokom vežbi, postojaće saradnja, koordinacija kopnenih snaga, vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Verni saveznik i iskren prijatelj

Zajedničke vojne vežbe oružanih snaga Rusije i Belorusije, prema rečima Knutova, održavaju se zbog toga što ruska država Belorusiju smatra vernim saveznikom i iskrenim prijateljem.
„Belorusija je jedina zemlja-članica Zajednice nezavisnih država koja prilično čvrsto stoji na poziciji bliskih odnosa sa Rusijom. Stoga je ruska država dužna da štiti ovu zemlju“, naglašava sagovornik Sputnjika.
Prema rečima Šojgua, Belorusija ostaje verni saveznik i pouzdan partner Rusije.
„To je posebno važno danas, kada u svetu ubrzano raste napetost, razaraju se temelji strateške stabilnosti, smanjuje se uloga međunarodnih institucija, a konfrontacija između Zapada i Rusije jača“, konstatovao je Šojgu.
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da bi otvaranje od strane Kijeva fronta protiv Belorusije bilo sumanuto sa vojnog stanovišta, ali da je proces pokrenut i da Ukrajinu na to podstiče Zapad. On takođe tvrdi da NATO i brojne evropske zemlje razmatraju varijante moguće agresije protiv Belorusije.
U skladu sa odlukom ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, od 22. oktobra u Belorusiji se sprovode mere borbene koordinacije regionalne grupacije snaga.
Prema rečima Šojgua, usvojena je zajednička vojna doktrina, sprovodi se zajedničko vojno planiranje, funkcioniše regionalna grupacija snaga, kao i zajednički sistem PVO.
Ranije je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko saopštio da su se Minsk i Moskva dogovorili o raspoređivanju regionalne vojne jedinice dve zemlje zbog zaoštravanja situacije na zapadnim granicama Savezne države Rusije i Belorusije.
Rusija NATO ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
RUSIJA
Ruski odgovor na provokacije: Šojgu brani Belorusiju
Satelit - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
RUSIJA
Lukašenko: Belorusija i Rusija formiraju zajedničku grupu satelita u svemiru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala