- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarska: Specijalna komisija podržala zabranu izvoza derivata dobijenih iz ruske nafte

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftna pumpa
Naftna pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
Pratite nas
Parlamentarna komisija za energetiku u Bugarskoj je u prvom čitanju podržala predlog zakona, koji predviđa zabranu izvoza proizvoda dobijenih iz ruske nafte. Predlog je iznela partija „Pokret za prava i slobode“ i odnosi se na rafineriju „Lukoil Neftohim“, koja se nalazi u Burgasu.
U partiji su saopštili da je predlog o zabrani izazvan potrebom poštovanja svakog evropskog pravilnika, iako je vice-premijer za ekonomsku politiku Bugarske Hristo Aleksijev izjavio na razmatranju da će usvajanje ovakvog predloga zakona dovesti do prestanka rada „Lukoil Neftohim“.
On je objasnio da neki proizvodi koje proizvodi kompanija, nisu traženi u Bugarskoj i isporučuju se drugim zemljama. Vice-premijer je takođe dodao da je samo za poslednja dva meseca izvoz iz Turske u Evropsku uniju proizvoda dobijenih iz ruske nafte u porastu za 85 odsto.
Poslanici stranke „Preporod“ smatraju da se predlog zakona vodi upravo turskim interesima.
Aleksijev je podsetio da Bugarska izvozi gorivo, uključujući u Ukrajinu. Prema njegovim rečima, prekid u isporukama goriva, između ostalog i dizela, u Ukrajinu dovešće do krajnje negativnih posledica i nekoliko prehrambenih kriza svetskih razmera.
Jedan od poslanika, Georgi Samandov, izrazio je sumnju da su sve odluke Evropske komisije pravedne.
„U vezi sa tim želim da pitam: ako sutra Evropska komisija odluči da bugarska električna energija, koja se proizvodi u nuklearnoj elektrani ‘Kozloduj’ i koja koristi rusko nuklearno gorivo, ne treba da se izvozi i mora da se koristi samo za sopstvene potrebe, da li ćemo mi isključiti nuklearku? Ili ćemo nastaviti da radimo?“, upitao je on.
U maju je Evropska komisija Bugarsku izuzela iz sankcija na uvoz ruske nafte. U oktobru su precizirali da zemlja istovemeno ne može da preprodaje rusku naftu drugim državama, čak ni prerađenu. Bugarska Vlada, međutim, insistira na tome da Bugarskoj nije konkretno zabranjen izvoz naftnih derivata, dobijenih iz sirove ruske nafte, uvezene morskim putem.
Tankeri sa naftom u Krasnodarskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
RUSIJA
Blumberg: Južna Evropa tajno kupuje naftu iz Rusije
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala