- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američko biološko oružje za propast Rusije

© Flickr / Maryland National GuardBiološko oružje
Biološko oružje - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
Pratite nas
U cilju uništenja Rusije Sjedinjene Američke Države koriste svo raspoloživo oružje, uključujući i biološko. U blizini ruskih granica nalazi se na desetine američkih biloških laboratorija u kojima se radi na jačanju patogenih svojstava smrtonosnih bolesti kao što su kuga, antraks, tularemija, kolera i druge, upozoravaju ruski eksperti.
„Američki cilj je poznat - slabljenje i propast Rusije, rasparčavanje i uništenje Rusije, pretvaranje Rusije u siromašnu zemlju koja neće biti konkurent SAD u trci za svetsko liderstvo, iako Rusija na to nikada nije ni pretendovala. Zato SAD koriste sve vrste oružja, uključujući biološko i hemijsko oružje i svaku drugu vrstu oružja. Zarad svojih ciljeva otvaraju biološke laboratorije u blizini granica Ruske Federacije“, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Viktor Litovkin, komentarišući izjavu Sergeja Rjabkova, zamenika ruskog šefa diplomatije, da u neposrednoj blizini ruskih granica SAD rade na razvoju biološkog oružja.
Na teritoriji SAD zabranjeno je raspoređivanje bioloških laboratorija, pa se one aktivno raspoređuju na teritoriji bivših republika Sovjetskog Saveza. Prema Litovkinovim rečima, samo na teritoriji Ukrajine formirana je mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje su radile u interesu Pentagona, dok se u blizini ruskih granica ukupno nalazi preko 50 bioloških laboratorija.
„Ima ih ne samo u Ukrajini, već i u Kazahstanu, Jermeniji, Gruziji... To podrazumeva trovanje zemlje, zaražavanje životinja i insekata kako bi oni bili prenosioci infekcija na teritoriju Ruske Federacije. Štaviše, u Ukrajini, Gruziji ili Kazahstanu nikome se ne dozvoljava da izvrši proveru njihovih laboratorija. Setimo se samo kako je u januaru ove godine Kazahstan zabranio ruskim mirovnjacima da priđu ovim laboratorijama u Almatiju“, kaže Litovkin.
Po podacima ruskog Ministarstva odbrane, od 2010. godine na teritoriji Rusije koja se graniči sa Ukrajinom zabeležen je porast oboljevanja od bruceloze, kongo-krimske groznice, groznice Zapadnog Nila, afričke svinjske kuge, kao i nekarakteristično širenje nosilaca zaraze.

Od biološkog oružja stradaju ljudi i ekonomije

SAD povećavaju svoj vojno-biološki potencijal u različitim regionima sveta, koristeći „rupe“ u međunarodnom zakonodavstvu i odsustvo jasnog mehanizma provere, a prema podacima Pekinga Amerika kontroliše više od 330 bioloških laboratorija u 30 zemalja sveta.
CC0 / Pixabay / Samo na teritoriji Ukrajine formirana je mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje su radile u interesu Pentagona, dok se u blizini ruskih granica ukupno nalazi preko 50 bioloških laboratorija
Uzorak krvi - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Samo na teritoriji Ukrajine formirana je mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje su radile u interesu Pentagona, dok se u blizini ruskih granica ukupno nalazi preko 50 bioloških laboratorija
Međutim, zahvaljujući specijalnoj vojnoj operaciji ruske vojske u Ukrajini dobijene su dodatne informacije o vojno-biološkim aktivnostima SAD na teritoriji te zemlje koje potvrđuju brojna kršenja Konvencije o zabrani biološkog oružja, a takođe je otkriveno i da je kijevski režim brzinski uklanjao tragove vojno-bioloških programa.
Po svemu sudeći, ukrajinska teritorija je pretvorena u poligon za vojno-biološke eksperimente SAD-a, a eksperti upozoravaju da rad laboratorija prati pogoršanje epidemijske situacije za posebno opasne i ekonomski značajne infekcije, kao i pojava zaraznih bolesti netipičnih za određeni region.
Primera radi, na teritoriji Ukrajine se primećuje porast broja obolelih od rubeole, difterije, tuberkuloze, a obolevanje od morbila poraslo je više od 100 puta. Osim toga, situacija sa afričkom svinjskom kugom značajno se pogoršala, a ukupni gubici poljoprivredne industrije u zemljama Istočne Evrope zbog ove bolesti premašili su 2,4 milijarde evra.
Takođe, Moskva raspolaže podacima da su ukrajinski stručnjaci pod nadzorom američkih naučnika, proučavali mogućnost širenja kolere, trbušnog tifusa, hepatitisa A i E putem vode, u cilju stvaranja nepovoljne biološke situacije u Rusiji, oblasti oko Crnog mora i Istočnoj Evropi.
Osim rizika po zdravlje ljudi, Litovkin upozorava da posledice korišćenja biološkog oružja mogu biti i „smrtonosne“.

„Sanitarni štit“ u odbrani ruskog naroda

Procenjuje se da su SAD potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, dok Moskva najavljuje da će nastaviti borbu protiv vojno-bioloških aktivnosti Vašingtona. Na pitanje na koji način se Rusija bori i kako može da odreaguje, Litovkin kaže:
„Rusija pokreće to pitanje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja i drugim nadležnim institucijama. Skrećemo pažnju svetske zajednice na ove probleme, a takođe se nadam da ćemo i na teritoriji Ukrajine tokom specijalne vojne operacije uništiti te laboratorije“.
S obzirom na to da biološke laboratorije, koje finansira Vašington, a koje se nalaze blizu ruskih granica stvaraju veliki rizik, a jedan od elemenata zaštite ruskog stanovništva od takvih pretnji je i projekat „Sanitarni štit“, koji se realizuje po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina kao mera za borbu protiv pandemije kovida i sprečavanje sličnih bolesti u budućnosti.
Postoji čak i ideja da se u većem delu bivšeg SSSR-a stvori jedinstveni sanitarni štit, koji bi trebalo da postane odbrana od bilo kakvih pandemija i bioloških pretnji. Međutim, Rospotrebnadzor je svojevremeno saopštio da je potrebno razviti „međuregionalnu infrastrukturu za stvaranje zajedničke biološke zaštite“, a stvaranje bioloških centara može biti završeno do 2025. godine i oni će postati centri u oblasti biološke bezbednosti.
Zgrada stalnog predstavništva Rusije u UN u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
RUSIJA
UN: Nemamo mogućnosti da istražimo optužbe Rusije u vezi bioloških laboratorija u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala