Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U srpskim rukama i mač i pogača kada je u pitanju Kosovo i Metohija

© Flickr / Bobby Hidy/Kosovo Future MakerZastave samoproglašene republike Kosovo i EU
Zastave samoproglašene republike Kosovo i EU - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
Pratite nas
Da bi se Poglavlje 35 ažuriralo potrebna je naša saglasnost i svih članica EU. Srbija nije prihvatila nemačko-francuski predlog pa priče o tome liče na puštanje magle kako bi na brzinu za Kosovo izdejstvovali nezavisnost, a za sebe pokriće zbog onoga što su učinili Srbiji, a protive se istom što se dešava u Ukrajini, kaže Vladislav Jovanović.
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj najavio je ažuriranje Poglavlja 35 koje postoji u okviru pregovora Srbije sa EU. Ovo Poglavlje koje je EU i inače osmislila samo za Srbiju u potpunosti je vezano za normalizaciju odnosa Beograd i Prištine, i oslanja se na Briselski sporazum koji je i omogućio otvaranje pristupnih pregovora Srbije sa EU. Sada neki tumače da Borelj želi da u Poglavlje 35 umetne nemačko-francuski plan, koji je Srbija odbila, što ako bi se desilo bi ukinulo Briselski sporazum.

I mač i pogača

Diplomata Vladislav Jovanović, bivši ambasadora SRJ u Ujedinjenim nacijama, napominje da ažuriranje ili kako neki kažu revizija Poglavlja 35 nije moguće bez našeg pristanka, ali je, dodaje on, posebno bitan momenat kada se to plasiralo u javnost i zašto.
„To je poglavlje koje postoji samo za Srbiju, i ono je jedna vrsta omče oko našeg vrata koja je čas suva, čas podmazana, i u zavisnosti u kom je stanju kad se pritegne pritisak bude jači ili slabiji“, slikovito opisuje Jovanović stav EU i zapada prema Srbiji, napominjući da je u našim rukama i mač i pogača.

Strah od istine

To, kako kaže, ide tako daleko da se već pominju rokovi kad bi trebalo taj svršeni čin da se desi, što je po Prištini mart iduće godine. Jovanović i najavu revizije Poglavlja 35 i pominjanje perioda za zatvaranje ovog pitanja dovodi u vezu sa problemom koji Zapad ima u vezi sa Ukrajinom.

„Zapad je svu svoju snagu koncentrisao na povredu međunarodnog prava a iza sebe ima veliki podsetnik (Srbiju) gde su oni prvi prekršili to isto međunarodno pravo i to još bezrazložnije i žešće nego što može, kako oni kažu za Rusiju“, objašnjava Jovanović.

Po njegovim rečima ,takozvani nemačko-francuski predlog ili evropski kako ga je Borelj nazvao, mi nismo prihvatili, a samim tim ne mogu ga oni sami ni na koji način ugurati u Poglavlje 35 koje su osmislili bez naše saglasnosti.

„I to je problem, jer oni moraju što pre u svojoj političkoj pozadini da očiste tu ružnu uspomenu iza sebe, odvajanje Kosova od Srbije na način na koji su oni to učinili. Takođe su svesni da od toga mogu da se operu samo ako svoju tadašnju žrtvu Srbiju nateraju da im to omogući i da prihvati odgovornost za sve na sebe – prihvatajući njihov krajnji cilj ili priznanje Kosova, ili njegov ulazak u Ujedinjene nacije što je donekle isto. Jednostavno ti njihovi zahtevi poprimaju formu diktata, odnosno, pritiska ne ostavljajući nam nikakav prostor za manevar“, kaže Jovanović.

Prsti Vašingtona

Naš sagovornik je siguran da se EU bez podrške Vašingtona ne bi sama upustila u ovakve izmene ili bar njihove najave, svesna da ni Briselski sporazum čiji je ona garant nije sproveden od strane Prištine.

„Oni bi mogli da budu ležerniji, pa da sa nama traže kompromis u vezi sa Kosovom, ali oni to ne smeju da urade, jer bi time svoju krivicu prema nama još više ogoleli i zato im je potrebna naša kapitulacija, prihvatanjem novog stanja i plana, koji su oni stvorili“, ocena je Jovanovića.

On kaže da je naša snaga u našoj prividnoj slabosti, jer matična država a to smo mi mora da da pristanak na odvajanje dela svoje teritorije na koju ima tapiju, u suprotnom, ništa ne mogu da urade.
Podsećanja radi, ovo poglavlje se smatra najosetljivijim i najvažnijim jer se tiče normalizacije odnosa sa Prištinom, a izmene poglavlja 35 najavljeno je nakon postizanja dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama.

I Borelj reče da…

Borelj je tada rekao da će pozvati strane u narednim danima da razgovaraju o sledećim koracima, da se predstave rezultati sledeće Specijalne grupe za normalizaciju sa Kosovom i sledeće ažuriranje poglavlja 35 za Srbiju.
Francusko-nemački predlog lansiran je u javnost inače u septembru, posle krize koju je izazvala Priština odlukom da uvede reciprocitet oko ličnih dokumenata i tablica.
Tada su a francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc odlučili da pošalju svoje specijalne savetnike Emanuela Bona i Jensa Plotera u „misiju spasavanja“, nakon čega je iz Pariza i Berlina poslat predlog za rešenje nesuglasica. Zvanični primerak tog plana do sada nije objavljen, ali se sve informacije o njegovoj sadržini svode na to, kako je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da se Kosovu nudi ulazak u UN, a Srbiji ubrzan put ka EU i značajna finansijska sredstva.
S druge strane, o Poglavlju 35 su se svojevremeno usaglasile sve članice EU uključujući i one koje nisu priznale nezavisnost Kosova, tako da bi i revizija ovog Poglavlja (ako mi pristanemo) morala da prođe kroz ruke svih članica EU što ne može da se desi na brzinu jer treba puno stavova usaglasiti, tako da ne može da se očekuje brza promena ovog pregovaračkog poglavlja.
Frank Valter Štajnmajer - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
SRBIJA
Štajnmajer: Celoj EU je u interesu da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
SRBIJA
Nova zamka Zapada i Prištine – na sto stavljaju francusko-nemački plan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala