- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija zabranila izvoz dronova i helikoptera u Crnu Goru, Severnu Makedoniju i brojne druge zemlje

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRuski helikopteri Mi-8 u Harkovskoj oblasti
Ruski helikopteri Mi-8 u Harkovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
Pratite nas
Ruska Vlada zabranila je izvoz u brojne države do kraja 2023. godine raketa-nosača, goriva za njih, kao i helikoptera Mi-2, Mi-8, Mi-17 i Mi-26, proističe iz odluke, objavljene na zvaničnom portalu pravnih informacija.

U dokumentu je precizirano da se iz Rusije sada ne smeju izvoziti rakete-nosači, gorivo za njih i komponente goriva, bespilotne letelice koje mogu da lete duže od pola sata, terenski kamioni sa najmanje tri osovine i motorom zapremine najmanje 10 litara i terenska oklopna vozila teška više od pet tona.

Zabrana se, pored helikoptera, takođe odnosi na različite patrone i eksplozive, uređaje za noćno osmatranje, mikroelektroniku, optičke nišane, termovizire, daljinomere, elektrovakuumske uređaje za vojnu radio-tehniku, sredstva zaštite od vatrenog oružja i gelera, kao i oklopne elemente za njih.
Na spisku zemalja u koje se ne smeju izvoziti navedeni proizvodi nalaze se: Severna Makedonija, Crna Gora, Australija, Albanija, Andora, Velika Britanija, države-članice Evropske unije, Island, Kanada, Lihtenštajn, Mikronezija, Monako, Novi Zeland, Norveška, Južna Koreja, San Marino, Singapur, Sjedinjene Američke Države, Tajvan, Ukrajina, Švajcarska i Japan.
 Vojna parada u Moskvi povodom 71. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, na Dan pobede, 9. maj 2016.  - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
RUSIJA
Veliki „uspeh“ Zapada: Rusko oružje sve više na ceni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala