- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Veliki „uspeh“ Zapada: Rusko oružje sve više na ceni

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografija Vojna parada u Moskvi povodom 71. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, na Dan pobede, 9. maj 2016.
 Vojna parada u Moskvi povodom 71. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, na Dan pobede, 9. maj 2016.  - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Pratite nas
Rusija je u potpunosti ispunila plan, pa je tokom prošle godine izvezla oružja u vrednosti od 14,6 milijardi dolara. Uprkos sankcijama i pokušajima Vašingtona da zastraši i kazni kupce ruskog oružja u svetu i dalje vlada ogromno interesovanje za ruskim PVO sistemima i drugim naoružanjem, koje se pokazalo kao kvalitetno i konkurentno na tržištu.
Pokušaj Zapada da izoluje Rusiju i da je potisne sa svetskog tržišta oružja ne ometa rad ruskih vojnih kompanija sa stranim kupcima. Avijacija i PVO sistemi čine najveći deo isporuka, a takođe postoji potražnja za naoružanjem za kopnenu vojsku i mornaricu. Štaviše, Jurij Švitkin, zamenik predsednika Odbora za odbranu Državne dume Rusije, smatra da bi portfelj porudžbina, koji za ovu godinu iznosi od 16 milijardi dolara, mogao da se poveća do kraja godine.
„Svet se menja, zemlje sve više brinu o nacionalnim interesima i odbrambenim potencijalima. To je prvenstveno posledica agresivne i provokativne politike zemalja NATO-a, posebno SAD, koje pokušavaju da nametnu unipolarni svet svim državama, svetskoj zajednici. Zbog toga su zemlje zabrinute za sopstvenu bezbednost. Do sada je portfelj porudžbina ostao praktično na istom nivou, ali mislim da će do kraja godine biti i veći.
Rusija je u proteklih deset godina zadržala nivo isporuka oružja u vrednosti od 14-15 milijardi dolara. Glavni kupci ruskog naoružanja su Indija, Kina, Alžir i Egipat, a ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini je pokazala kvalitet i što je najvažnije efikasnost ruskog oružja i vojne tehnike.
„Kupci, naravno, gledaju kako se ova ili ona vrsta naoružanja pokazala tokom specijalne vojne operacije, što dovodi do povećanja porudžbina. Pokazujemo kvalitet naoružanja u praksi. Alžir, Indija, Brazil, Pakistan i brojne druge države danas pokazuju interesovanje za naše oružje“, kaže Švitkin.
Glavni deo ruskog izvoza čini avijacija (avioni i helikopteri) – oko 40 odsto, a takođe sredstva PVO – oko 30 odsto.
© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaSkoro svi tipovi ruskog naoružanja i vojne tehnike koje se nude za izvoz više puta su korišćeni u stvarnim borbenim dejstvima u Ukrajini i Siriji
Specijalna vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Skoro svi tipovi ruskog naoružanja i vojne tehnike koje se nude za izvoz više puta su korišćeni u stvarnim borbenim dejstvima u Ukrajini i Siriji

Novo rusko oružje plaši Zapad

Skoro svi tipovi ruskog naoružanja koje se nude za izvoz više puta su korišćeni u stvarnim borbenim dejstvima, pre svega u Ukrajini i Siriji, a prema rečima ruskog predsednika i vrhovnog komandata Oružanih snaga RF Vladimira Putina, Rusija može da ponudi partnerima „najsavremenije tipove oružja“.
Kako je naveo ruski lider, mnogi primerci ruskog naoružanja su decenijama ispred inostranih pandana, a znatno ih prevazilaze i po svojim taktičko-tehničkim karakteristikama. Posebno interesovanje vlada za visokopreciznim oružjem, robotskom tehnikom i borbenim sistemima.
Zapad nije navikao da se njegova apsolutna superiornost dovodi u pitanje, ali Rusija je u tome uspela, ocenjuje ruski ekspert Igor Kovaljov, komentarišući pisanja britanskih medija da je Putin na forumu „Armija 2022“, koji se trenutno održava u Moskovskoj oblasti, izrekao „zastrašujuće upozorenje“ Zapadu, rekavši da će obezbediti oružje svojim saveznicima.
Prema navodima britanskog „Dejli ekspresa“, Zapad već dugo pokušava da spreči zemlje poput Irana ili Severne Koreje da dobiju savremeno i moćno oružje, ali je Putin jasno stavio do znanja da je Moskva spremna da pomogne tim državama i ponudio je saveznicima da nabave najsavremenije vrste naoružanja „od malokalibarskog naoružanja do oklopnih vozila, artiljerije, borbenih aviona i bespilotnih letelica“.
Kovaljov, međutim, podseća da je Zapad taj koji je doveo do sadašnjeg zaoštravanja situacije, te da su zapadne zemlje te koje isporučuju oružje koje se koristi protiv ruske vojke u Ukrajini.
"Zapad nije navikao da se njegova apsolutna superiornost dovodi u pitanje. Treba podsetiti da je Rusija ponudila Zapadu da se dogovori i pruži bezbednosne garancije. Međutim, svi predlozi Rusije su odbijeni, nakon čega je situacija eskalirala do krajnjih granica, što je na kraju dovelo do početka specijalne vojne operacije u Ukrajini“, kaže Kovaljov.
Rusija je krajem prošle godine zatražila od SAD i NATO-a da pruži Moskvi bezbednosne garancije. Među zahtevima Moskve bio je i taj da SAD i Alijansa odustanu od daljeg širenja Severnoatlantskog saveza na Istok, kao i pridruživanja Ukrajine i formiranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama. Pored toga, pominjano je i neraspoređivanje udarnog naoružanja u blizini ruskih granica i povlačenje snaga NATO u istočnoj Evropi na položaje iz 1997. godine. Međutim, odbijanje Zapada da odgovori na ruske bezbednosne zahteve je i dovelo do trenutnog sukoba u Ukrajini.
„Nije tajna da SAD i zemlje EU ne samo da snabdevaju Ukrajinu oružjem, već i obučavaju ukrajinsku vojsku - u Ukrajini su prisutni zapadni instruktori, ima dosta zapadnih plaćenika i logično je da, našavši se u konfrontaciji sa kolektivnim Zapadom, Rusija traži saveznike“, objašnjava Kovaljov.
© Foto : Ministry of Defence of the Russian FederationRusija danas zauzima vodeću poziciju u svetu u razvoju savremenog naoružanja i jedina je zemlja koja ima hipersonično oružje
Slika ruskog strateškog raketnog sistema sa hipersoničkom jedinicom za planiranje - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Rusija danas zauzima vodeću poziciju u svetu u razvoju savremenog naoružanja i jedina je zemlja koja ima hipersonično oružje

Rusija svetski lider u proizvodnji perspektivnog oružja

Putin je takođe rekao da Rusija visoko ceni svoje saveznike i istomišljenike na raznim kontinentima. To su, kako je naveo, države koje se ne saginju pred takozvanim hegemonom, već biraju suvereni, samostalni put razvoja, žele kolektivno da rešavaju pitanja globalne i regionalne bezbednosti na osnovu međunarodnog prava, uzajamne odgovornosti i međusobnog poštovanja interesa, čime doprinose zaštiti višepolarnog sveta.
Putin je rekao i da Rusija iskreno ceni čvrste veze s državama Latinske Amerike, Azije i Afrike i spremna je da ponudi saveznicima i partnerima najsavremenije tipove naoružanja.
S druge strane, Kovaljov kaže da Rusija ne podleže pritisku Zapada jer ima političku volju za to koju potkrepljuje vojna moć.
„Nije tajna da je Rusija napravila ozbiljan tehnološki iskorak u razvoju najnovijeg naoružanja, u šta Zapad nije dugo verovao. Mi smo apsolutni lideri u nekim tipovima oružja, koji nemaju pandane u svetu. Snabdevanje ruske vojske novim naoružanjem dodatno će povećati vojnu moć Rusije, a to, naravno, plaši SAD i njihove saveznike“, zaključio je ekspert.
Rusija danas zauzima vodeću poziciju u svetu u razvoju savremenog naoružanja i jedina je zemlja koja ima hipersonično oružje, a bila je prinuđena da ga razvije znajući da američki protivraketni sistem neće biti usmeren protiv Severne Koreje i Irana, već protiv Rusije, a potom i Kine. Drugim rečima, Rusiji je bilo potrebno oružje koje garantovano može da savlada tu protivraketnu odbranu i osigura odbrambenu sposobnost zemlje i zaštitu nacionalnih interesa.
Moskva je poslednjih godina mnogo uradila i povodom kvalitetne modernizacije Oružanih snaga koje su postale mobilnije i stekle novo borbeno iskustvo, a takođe ogromne rezultate postigla je ruska odbrambena industrija. Ne samo da održava približan paritet sa SAD u pogledu nosača i broja bojevih glava i ne samo da modernizuje tradicionalno raspoloživi potencijal naoružanja, već i uvodi nove sisteme. Po tom pokazatelju danas je broj jedan u svetu.
S druge strane, Amerika takođe radi na razvijanju hipersoničnog oružja, ali istovremeno i Moskva uveliko stvara sisteme za odbranu od takvog, perspektivnog oružja.
Deo ukrajinske rakete Točka U u predgrađu Melitopolja - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
RUSIJA
U Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog u specijalnoj operaciji u Ukrajini /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala