- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog u specijalnoj operaciji u Ukrajini /foto/

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaDeo ukrajinske rakete "Točka U" u predgrađu Melitopolja
Deo ukrajinske rakete Točka U u predgrađu Melitopolja - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
Pratite nas
Izložba naoružanja i vojne tehnike ukrajinskih neonacista, koje su zaplenile ruske snage tokom specijalne operacije Rusije u Ukrajini otvorena je u izložbenom parku „Patriot“ u Moskvi i dostupna je za posetu delegacija, dok će širi krug posetilaca moći da je vidi od 20. avgusta.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ukupno je izloženo 450 eksponata. Kako je za Sputnjik pojasnilo Ministarstvo odbrane, većinu prikazane tehnike koja je u ispravnom stanju ostavila je ukrajinska vojska.
Na izložbi su predstavljeni različiti dronovi austrijske i turske proizvodnje, uključujući „Barjaktar TB2“, kao i nekoliko dronova dostupnih na otvorenom tržištu, koji su bili prepravljeni u vojne.
Takođe, prikazana su oklopna medicinska vozila, britanski „Sakson“ i austrijski „Pinzgauer“ 712M. Pored njih je američki „Hamer“ HMMWV M1151 i južnoafrička Mamba Mk2“, kao i nemačko vozilo za deminiranje „MineWolf“.
Pored toga, posetioci izložbe mogu da vide američku haubicu M777, reaktivne granate ukrajinskih višecevnih bacača raketa, kao i krhotine operativno-taktičke rakete „Točka-U“.
Posebno je izloženo malokalibarsko oružje i municija proizvedeni u SAD, Turskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Izraelu, Ukrajini, Belgiji i Jugoslaviji.
Takođe, prikazani su američki protivtenkovski raketni sistemi „Javelin“, vođene protivtenkovske rakete „NLAW“, francusko-nemački protivtenkovski raketni sistemi „Milan“ i američki protivvazdušni raketni sistemi „Stinger“.
U opisu eksponata je ukazano i gde je pronađeno naoružanje. Ekspozicije su tematskog karaktera i njim je prikazana atmosfera koju stvaraju ukrajinski ekstremisti pomoću zapadnog naoružanja. Na primer, višecevni bacači raketa su prikazani u improvizovanom skladištu od cigala, vojna oprema stoji ispred civilnih zgrada, raketa „Točka-U“, slična onoj koja je pogodila Kramatorsk, nalazi se u betonskom zidu.
Posebno je predstavljena ekspozicija „Obećana Alijansa“ koja predstavlja ideološke akcije koje se poslednjih godina sprovode sa ukrajinskom omladinom. Prikazani su školski udžbenici, odeća sa nacionalističkim sloganima, meni ukrajinskih barova, nazivi jela, koji imaju ili nacionalističko poreklo ili su posvećeni izdaji ruske kulture. Prikazana je simbolika bataljona „Azov“ (teroristička organizacija koja je zabranjena u Rusiji), kao i ideološka literatura koja se koristi u ukrajinskoj vojsci.
Pokazan je i izveštaj ratne obuke, iz kojeg sledi da se ideološkoj obuci daje isti broj sati kao i fizičkoj obuci vojnika. Predstavljene su različite metode koje su uzete pre svega iz američke vojske, kao i metod ispitivanja ratnih zarobljenika.
Sputnjik je medijski partner foruma "Armija-2022".
Raketni sistem Džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2022
SVET
Vašington doliva ulje na vatru: Novi paket vojne pomoći iz Amerike stiže u Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala