- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Beogradski domovi zdravlja otvaraju respiratorne ambulante

© Sputnik / Lola ĐorđevićKovid ambulanta
Kovid ambulanta - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
Pratite nas
Epidemija virusa korona jenjava, tako da će ubuduće u Beogradu biti dežurne dve kovid ambulante — u domovima zdravlja Zemun i Palilula. Ostali domovi zdravlja u prestonici imaće posebne ambulante, gde će se javljati pacijenti koji imaju temperaturu ili neke druge simptome respiratorne infekcije.
To je za RTS izjavio državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefovski, navodeći da se posebne ambulante otvaraju budući da je povećan broj građana sa simptomima respiratornih infekcija.
„Tamo će biti pregledani, ako treba biće urađene potrebne analize, a ukoliko se posumnja na kovid radiće se brzi antigenski test čime će se utvrditi da li imaju ili ne kovid 19“, rekao je Stefovski.
Ministarstvo zdravlja na dnevnom nivou prati situaciju, kako u Beogradu tako i u celoj zemlji, i razmatra se situacija da li ima povećanja respiratornih ili kovid infekcija. U skladu sa tim u narednom periodu ministarstvo će doneti odluku kako će raditi domovi zdravlja u unutrašnjosti.
„U dežurne kovid ambulante odlazimo ako je neko od ukućana zaražen, a dobijemo simptome i smatramo da smo dobili tu zarazu. Takođe, ukoliko se u domu zdravlja potvrdi da imamo kovid 19, ili smo dobili terapiju, a ne osećamo se bolje, onda se odlazi u kovid ambulantu“, objasnio je doktor Stefovski.
On je istakao da je situacija sa kovidom sada mnogo bolja, ali je ukazao da se nalazimo u periodu sezonskog gripa.
„To je period kada se javljaju respiratorne infekcije kako kod mlađe tako i starije populacije na šta ukazuju i brojke — broj obolelih od kovida poslednjih dana kreće se od 300 do 320, a kada govorimo o respiratornim infekcijama na dnevnom nivou registruje se oko 1.000 novih slučajeva“, naveo je Stefovski.
Majka i ćerka ispred fontane - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2022
RUSIJA
Ruski stručnjaci objašnjavaju zašto je ljudima naglo pao imunitet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala