- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski stručnjaci objašnjavaju zašto je ljudima naglo pao imunitet

© Sputnik / Lola ĐorđevićMajka i ćerka ispred fontane
Majka i ćerka ispred fontane - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2022
Pratite nas
Širom Rusije je zabeležen veliki broj hospitalizacije dece sa simptomima akutnih respiratornih infekcija i gripe. Statistika je dva puta veća od perioda pre kovida. Najosetljiviji uzrast dece je od 7 do 14 godina, piše „Komersant”.
Razlog širenja gripa, smatraju stručnjaci, mogao bi biti to što su Rusi, posebno deca, prestali da se susreću sa patogenima u periodu njihove cirkulacije.

„Ovo objašnjavamo terminom - princip imunog duga. Vraćanje u kolektive, uključujući predškolske i školske ustanove, dovelo je do porasta slučajeva akutnih respiratornih virusnih infekcija različite etiologije, odnosno ne samo gripa, kovida, već i drugih patogena“, izjavio je profesor na ruskom Univerzitetu RNIMU "N. I. Pirogova" Ivan Konovaljov.

Istovremeno, tvrdi infektolog, ako se prođe prirodna „proepidemizacija“, kako stručnjaci nazivaju ovaj proces, onda sledeće sezone možemo očekivati blaži tok sezonskog gripa.
Kao drugi razlog velikog broja hospitalizovanih, stručnjaci su naveli uticaj kovid-19 na organizam i stres.
Prema podacima sekretarijata za zdravlje Moskve broj hospitalizovane dece obolele od gripa i akutnih respiratornih infekcija je 2-2,5 puta veći od proseka iz perioda 2016-2019. godine. Napominje se da se brojke približavaju 400 novih pacijenata dnevno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala