- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Srbija ne sme bez „osigurača“

© Foto : RFS / Uđi u bazu fotografijaNemanja Gudelj
Nemanja Gudelj - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2022
Pratite nas
Na stranicama Sputnjik sporta ste imali priliku da čitate o tome da je srpski fudbal nezamisliv bez defanzivnih veznih igrača. Reprezentacija Srbije ne igra srpski fudbal, srećom, ali je za njenu igru esencijalno da u svakom momentu na terenu ima veznog fudbalera kome je posao usmeren ka odbrani svog gola, odnosno dezintegraciji napada rivala.
U aktuelnoj takmičarskoj godini mogli smo da vidimo kako izgleda kada se na poziciju zadnjeg veznog postavi igrač koji nije navikao tu da igra, na primeru Crvene zvezde kroz partije Gelora Kange i Kingsa Kangve.
Ljubomir Fejsa i Hamidu Traore - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
SPORT
Zvezda je svoj problem, zasad, rešila – ali boljka je prešla na Partizan
Ako zađemo u malo dalju prošlost, setićemo se eksperimenta Mladena Krstajića kao selektora Srbije u Ukrajini, kada je na "šesticu" postavio Adema Ljajića, izrazito ofanzivnog vezistu koji je u te večeri u Lavovu izgledao kao na pokvarenom ringišpilu.
Setićemo se i koliko je svojevremeno bio kritikovan Vladimir Petrović Pižon, u vreme kada je radio kao šef stručnog štaba u Crvenoj zvezdi jer je na teren slao i po trojicu defanzivnih veznih igrača, ali bez njih srpski fudbal zaista ne postoji.

Ko je tu?

Rečeno je da je reprezentacija Srbije miljama iznad fudbala kakav se igra na domaćim terenima, ali je u sistemu kakav forsira selektor Dragan Stojković Piksi zadnji vezni više nego neophodan.
"Statistički je dokazano da igrači prosečno imaju loptu u posedu tri minuta po utakmici. Dakle, najvažnija stvar je šta igrač radi ostalih 87 minuta kada nema loptu? To određuje da li je neko dobar igrač ili nije", rekao je legendarni Johan Krojf i gotovo definisao poziciju defanzivnog veznog, odnosno "osigurača".
Bilo je momenata kada su se na terenu nalazila čak dvojica, bili su to uglavnom Nemanja Gudelj i Nemanja Maksimović, s tim što je zlatni Orlić sa Novog Zelanda bio postavljen nešto dalje od poslednje linije odbrane.
Gudelj ima jasne zadatke na terenu, zatvara rupe koje se pojave u odbrani, preseca lopte, raščišćava kada treba i odgovoran je za sav prljavi posao koji često ne dobija toliko poštovanja od navijača. Jer se ne vidi.
Kada je postalo jasno da Srbija mora da igra sa Dušanom Tadićem i Sergejem Milinković-Savićem na terenu, Maksimović se preselio na klupu, a fudbaler Lacija je dobio ulogu koju ima u tom klubu.
Kao plejmejker sa svoje polovine koji građom i visinom može da bude dominantan u vazdušnim duelima, a prefinjenom tehnikom i dugim nogama opasnost za ofanzivce rivala, Sergej je konačno našao svoju poziciju u timu i Srbiji se sve isplatilo.
U takvoj konstalaciji snaga, Gudelj je ostao jedini klasičan defanzivni vezista sa zadatkom da se vraća u poslednju liniju odbrane i pokuša da iznese loptu ka napadu.
Ali, kako to može da izgleda u najgorem scenariju videli smo u Portugaliji, što je Piksiju dalo dodatnu temu za razmišljanje i u prvi plan za dodatnu "šesticu" izbacilo Sašu Lukića.
Momak koji nosi broj deset u Torinu umeo je da ostane i usamljeni defanzivni vezista u momentima kada se na terenu nađu dva klasična napadača i to nije izgledalo loše, ali je jasno da đaku škole Partizana takav zadatak nije najprirodniji.
Uprkos tome, sa Lukićem na tom mestu Srbija dobija igrača koji je veoma koristan u izgradnji napada, kao kreativan fudbaler ume da pronađe otvorene saigrače, ali i da se kreće bez lopte i nudi kao opcija.
Gotovo nenadani bonus Srbije postao je mladi Ivan Ilić, fudbaler Verona i Zvezdino dete koje je prerano otišlo, ali je u Italiji stasalo i zavredelo nadimak "novi Nemanja Matić", tako da je Piksi dobio još jednu opciju za izuzetno zahtevnu poziciju na terenu.
Svakako, u ekipi su Marko Grujić i Uroš Račić koji kao visoki, jaki veznjaci, ako bude potrebe, mogu da uskoče u cipele defanzivnih vezista i pojačaju "osiguranje" srpskog tima.

Osiguranje, pod hitno!

A osiguranje Srbije će biti više nego neophodno u naredne dve utakmice Mundijala jer je protiv Brazila bilo jasno da bez sigurnog defanzivnog veziste ne može da se napravi rezultat.
Iako je Gudelj problem sličan onome iz Lisabona, a kasnije dobio i žuti karton zbog odličnog starta nad Nejmarom kojim je sprečen sasvim siguran pogodak za Brazil, što je bio razlog da ga selektor zameni, bio je osigurač za kojim je vapila Srbija po njegovom izlasku.
Jasno je da Milinković-Savić ne može da odigra na toj poziciji, štaviše besmisleno je igrača takvog profila trošiti na neprirodnom mestu, Ilić se pokazao kao i dalje zelen, Lukić kao nedovoljno defanzivan, dok je Nemanja Maksimović na terenu proveo malo vremena.
Ali, Maksimović je, čini se, pravi igrač za tu poziciju zbog svojih navika, velikog radijusa kretanja i sposobnosti da zatvori rupe i na oba boka, dok istovremeno vodi brigu o centralnom delu terena.
Selektor Stojković je najavio promene u timu za duel sa Kamerunom pa ne bi bilo iznenađenje da se zlatni Orlić posle dugo vremena nađe u startnoj postavi seniorske reprezentacije.
► Nedavno je gost emisije Miljanov korner bio novinar Nebojša Petrović koji je govorio o Svetskom prvenstvu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala