- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zvezda je svoj problem, zasad, rešila – ali boljka je prešla na Partizan

© Foto : FK Partizan / Miroslav TodorovićLjubomir Fejsa i Hamidu Traore
Ljubomir Fejsa i Hamidu Traore - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
Pratite nas
Srpski fudbal je nemoguće igrati bez defanzivnih veznih fudbalera i to je valjda postalo jasno svima, čak i navijačima i trenerima koji očekuju od svojih ekipa ofanzivan i samo ofanzivan fudbal.
Kamo lepe sreće da je moguće da svi tako igraju i da napad može da bude najbolja odbrana. Ta je sreća sada u rukama samo Dragana Stojkovića Piksija, selektora srpske reprezentacije, koji na raspolaganju ima takvu grupu igrača da mu klasičan defanzivni vezista često nije neophodan.
Razlog je jasan, ofanzivci Srbije su toliko kvalitetni da mogu svakoj ekipi da daju gol više.
Ali, stvari nisu tako sjajne u srpskim klubovima, čak ni u dva najveća.
Na startu sezone u Evropi Crvena zvezda je morala da prizna da ne Gelor Kanga i Kings Kangva, kao centralni vezisti, ne mogu da budu raspoređeni na defanzivnije pozicije.
Trener Crvene zvezde Dejan Stanković - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
SPORT
Zvezdine greške koje se ne smeju ponoviti /video/
Razlog je jednostavan, njihovi automatizmi u igri su takvi da oni žele loptu u nogama, više prostora za kreaciju i traženje rupa u linijama rivala, što svakako nije posao za defanzivnog vezistu.
Za tu poziciju je neophodno da postoji igrač koji ne komplikuje, koji raščišćava, ima konstantan tempo, fokus i samo jednu misao na pameti - otkloniti opasnost.
Vremenom su u taboru Zvezde shvatili gde je problem pa je u ekipu dodat Srđan Mijailović, kao klasičan defanzivni vezista, a Seku Sanogo, iako već u godinama, postavljen u startnu postavu na pojedinim utakmicama kako bi se najpre obezbedio svoj gol.
Bilo bi lepo za navijače Zvezde da to ume da radi Kanga, jasno je iz niza kikseva u ovoj sezoni da taj posao nije za njega, a konačno je, u jednom momentu, postalo jasno i stručnom štabu.
Zvezda Makabi - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
SPORT
Kanga skrivio gol, besneo zbog izmene i uvredio Stankovića! /video/
Sa druge strane Topčiderskog brda stvari su bile nešto drugačije, uprkos odlasku kapitena Saše Zdjelara, očekivalo se da njegove cipele popuni iskusni Ljubomir Fejsa.
Dugo se čekalo da on zaigra, konačno je, posle odlaska trenera Aleksandra Stanojevića dobio šansu, ali nije impresionirao, generalno od njega se očekivalo da bude veći faktor stabilnosti za ekipu.
Sa takvim okolnostima, Partizan je u ekipu dodao stranog igrača Hamidu Traorea, svojevrsnog pandana Sanogu iz Zvezde, odnosno mladog Kristijana Belića.
Sve je to počelo da izgleda mnogo bolje i sigurnije, novi trener Gordan Petrić je mešao karte, gurnuo je Belića u vatru, verovao mu i kada je mladi igrač pokazivao da ima viška agresivnosti i da potencijalno može da bude problem za ekipu.
Ali, igrača sa tolikom željom i radnom etikom treba istrpeti, Petrić to zna i Belić mu je vratio poverenje sa nekoliko briljantnih poteza u prethodnim utakmicama.
Kristijan Belić - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
SPORT
Novi crno-beli vojnik /video/
Na žalost crno-belih, nijedan od imenovanih defanzivnih veznih igrača se nije proslavio na najvećem ispitu, gostovanju Nici u Ligi konferencija.
Petrić je dao prednost Fejsi u odnosu na Belića, verovatno se nadavši da će iskustvo doneti više od mladosti, ali je sve palo u vodu kod prvog gola francuske ekipe.
Nikolas Pepe je uspeo da ostane iza leđa Traoreu, utrčao je u kazneni prostor, a Fejsa je njegov nalet i šut samo ispratio pogledom, što je gol koji se mora pripisati na dušu tandemu defanzivnih veznih.
Zamenjen je Fejsa Belićem u poluvremenu, mladi igrač je po svom starom običaju preorao teren, oduzeo je čak sedam lopti, bio daleko bolji od starijeg kolege, ali ni on nije imao sreće, pri pokušaju da izblokira jedan udarac lopta ga je pogodila i prevarila golmana Popovića za novi gol Nice.
Zaključak svega je da je za srpske klubove u Evropi ključno da defanzivni vezisti budu na najvišem nivou, time će omogućiti mir odbrambenim igračima, a potom i inicijativu ofanzivaca, zbog brže tranzicije i potencijalnih kontranapada.
Zvezda je svoju priliku za popravni uradila kako treba, u utakmici protiv Trabzona Slavoljub Srnić je bio igrač posebnog zadatka, a Partizan će imati šansu naredne nedelje protiv ekipe Slovacko na svom terenu, da zatvori sve u odbrani kako bi talentovani napad mogao da dođe do izražaja.
Kosovo je srce Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
SPORT
I Azurna obala je čula – Kosovo je Srbija! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala