- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

ODKB: Poslati misiju u Jermeniju kako bi procenila situaciju

© Minoboronы Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaRat u Nagorno-Karabahu
Rat u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2022
Pratite nas
Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) predložila je čitav niz mera pomoći Jermeniji, što uključuje i slanje misije na granicu sa Azerbejdžanom kako bi procenila situaciju, izjavio je generalni sekretar ODKB-a Stanislav Zas.

„Situacija nije jednostavna, pre svega, na granici Jermenije i Azerbejdžana skoro se svakoga dana čuju pucnji. Niz mera koje predlaže ODKB u cilju pomoći Jermeniji podrazumeva i političko-diplomatske i vojne mere, kao i slanje na granicu misije koja će realno proceniti situaciju. Sve države su podržale tu inicijativu“, rekao je Zas u intervjuu beloruskoj televiziji ONT.

Prema njegovim rečima, jedino što nisu uspeli da postignu lideri ODKB-a je konsolidovana procena situacije koja je tamo nastala.
Zas je naveo, da je posebna pažnja na samitu ODKB u Jerevanu posvećena situaciji koja je nastala i koja se nalazi u zoni odgovornosti ODKB u sva tri regiona: istočno-evropskom, kavkaskom i centralnoazijskom.

„Ako je potrebno proceniti situacija u kavkaskom regionu, onda one tendencije, koje se tamo sada formiraju pokazuju optimizam. Cilj svih učesnika je da se postigne mir u regionu: potpisivanje mirovnog sporazuma, pravna formalizacija postojećih granica, deblokada transportnih veza. Ovim putem idu zemlje u regionu, što je veoma dobro“, konstatovao je generalni sekretar ODKB.

Članice ODKB su Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Rusija i Tadžikistan.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Krajem septembra 2020. u Nagorno Karabahu obnovljena su borbena dejstva koja su bila nastavak dugogodišnjeg sukoba i u kome je stradalo mnogo civila. Baku i Jerevan međusobno su se optuživale za izbijanje sukoba. Strane su nekoliko puta pokušavale da postignu primirje, ali je uspešan bio pokušaj postignu 10. novembra. Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su tada zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.
Međutim, 3. avgusta 2022. došlo je do nove runde napetosti. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su azerbejdžanske oružane snage prekršile primirje u zoni sukoba, u oblasti visoravni Saribaba. Do poslednje ozbiljnije eskalacije došlo je u noći 13. septembra.
U novembru je u Sočiju održan trilateralni sastanak lidera Rusije, Jermenije i Azerbejdžana na kome je razgovarano o rešavanju situacije u Nagorno-Karabahu.
Dogovoreno je da se strane uzdrže od upotrebe sile ili pretnje njenom upotrebom, razgovaraju i rešavaju sva problematična pitanja isključivo na osnovu međusobnog priznavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica u skladu sa Poveljom UN i Deklaracijom iz Alma Ate iz 1991. godine.
Sednica Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
RUSIJA
Premijer Jermenije odbio da potpiše deklaraciju Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala