- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Premijer Jermenije odbio da potpiše deklaraciju Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaSednica Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB
Sednica Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da je odbio da potpiše deklaraciju Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB, istakavši da je nacrt deklaracije Saveta o zajedničkim merama za pružanje pomoći Jermeniji nedovršen.
„U skladu sa članom 3 Povelje ODKB, u cilju kolektivne zaštite teritorijalnog integriteta država-članica, prednost se daje političkim sredstvima. Stoga Jermenija predlaže da se odlukom Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB ubrza neophodan političko-diplomatski rad sa azerbejdžanskom stranom u cilju momentalnog i bezuslovnog povlačenja azerbejdžanskih trupa sa suverene teritorije Jermenije na prvobitne položaje na kojima su se nalazile 11. maja 2021. godine“, rekao je Pašinjan na sednici Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB.
Kako je ocenio, neusvajanje pomenute odluke može značiti ne samo da ODKB odustaje od savezničkih odnosa, nego je Azerbejdžan može tumačiti kao da je „ODKB dao zeleno svetlo za dalju agresiju protiv Jermenije“.
„Stoga smatram da nacrt 'Deklaracije Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB i o zajedničkim merama za pružanje pomoći Jermeniji' koji je podnet na potpisivanje nije dovršen i da, uz sve dužno poštovanje, nisam spreman da potpišem ta dokumenta u ovom obliku“, rekao je Pašinjan.
Samit ODKB održava se danas u Jerevanu. Njemu prisustvuje i ruski predsednik Vladimir Putin.
Članice ODKB su Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Rusija i Tadžikistan.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Krajem septembra 2020. u Nagorno Karabahu obnovljena su borbena dejstva koja su bila nastavak dugogodišnjeg sukoba i u kome je stradalo mnogo civila. Baku i Jerevan međusobno su se optuživale za izbijanje sukoba. Strane su nekoliko puta pokušavale da postignu primirje, ali je uspešan bio pokušaj postignu 10. novembra. Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su tada zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.
Međutim, 3. avgusta 2022. došlo je do nove runde napetosti. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su azerbejdžanske oružane snage prekršile primirje u zoni sukoba, u oblasti visoravni Saribaba. Do poslednje ozbiljnije eskalacije došlo je u noći 13. septembra.
U novembru je u Sočiju održan trilateralni sastanak lidera Rusije, Jermenije i Azerbejdžana na kome je razgovarano o rešavanju situacije u Nagorno-Karabahu.
Dogovoreno je da se strane uzdrže od upotrebe sile ili pretnje njenom upotrebom, razgovaraju i rešavaju sva problematična pitanja isključivo na osnovu međusobnog priznavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica u skladu sa Poveljom UN i Deklaracijom iz Alma Ate iz 1991. godine.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
RUSIJA
Kremlj pozvao Baku i Jerevan da se uzdrže od destabilizacije situacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala