- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Rusi i Srbi u vreme Petra Velikog: Otvorena izložba na Palama

© Foto : Public domain/Bildindex der Kunst und ArchitekturRuski car Petar Veliki
Ruski car Petar Veliki  - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2022
Pratite nas
Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov otvorio je večeras u Cekovića kući na Palama izložbu „Rusko-srpski odnosi u doba Petra Velikoga“ posvećenu obeležavanju 350 godina od rođenja Petra Velikoga i 300 godina od carskog ukaza o slanju učitelja u Srbiji da predaju slovenski i latinski jezik.
Kalabuhov je rekao da se odnosi između Rusa i Srba razvijaju u kontinuitetu kroz istoriju, kulturu, jezik još od vremena Petra Velikoga, pa čak i ranije.
On je naveo da je uz Petra Velikoga bilo Srba, a među njima je bio i grof Sava Vladislavić, jedan od najsnažnijih diplomata u Rusiji i autor mnogih ugovora.
„Da nije bilo grofa Vladislavića, Rusi ne bi imali velikog Puškina“, rekao je Kalabuhov i dodao da su Rusi i Srbi uvek bili na jednoj, pravoj strani istorije.
Predsednik Književnog udruženja „Susret“ iz Trebinja Milana Babić rekla je da je reč o dve tematski povezane izložbe o vezama ruskog i srpskog naroda.
„Izložba je posvećena obeležavanju 350 godina od rođenja Petra Velikoga i 300 godina od carskog ukaza o slanju učitelja u Srbiji da predaju slovenski i latinski jezik. To je dalekosežan potez s obzirom da se naša srpska teritorija i crkva nalazila u nezgodnom kulturnom položaju. Zato ova izložba ima obrazovni karakter jer đaci ne znaju o tome dovoljno“, istakla je Babićeva.
Ona dodaje da se po prvi put neki dokumenti iznose u „širi naučni promet“, jedan je u vezi sa istorijskim periodom i rusko-srpskim odnosima, dok je drugi u vezi sa stripom koji je izašao 1941. godine ekskluzivno za srpsku čitalačku publiku.
Prema njenim rečima, ovaj strip nije dovoljno plasiran zbog bombardovanja Beograda, pa su profesor Irina Atanasijević i Ruski naučni institut odigrali tu izuzetnu ulogu.
Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović rekao je da Petar Veliki jednan od najvećih vladara u ruskoj istoriji koji je rusku imperiju uveo u red svetskih sila. On kaže da je Petar Veliki bio prvi vladar koji je počeo da obraća pažnju na Balkan, srpski i druge slovenske narode koji su u to vreme bili u turskom ropstvu.
Mastilović ističe da najveća zasluga za to pripada Hercegovcu grofu Savi Vladislaviću koji je bio savetnik Petra Velikoga, ali i ostalim Srbima koji su bili u Rusiji bežeći pred turskom najezdom.
„Kako u vreme Petra Velikoga, tako i danas, srpski su pogledi usmereni prema Istoku, prema Rusiji, a od Rusije uvek očekujemo samo prijateljstvo i bratstvo“, rekao je Mastilović.
Izložbu su organizovali Književno udruženje „Susret“ Trebinje, Ruski naučni institut, Ruski dom iz Beograda i Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prenosi RTRS.
Predstavljanje stripa povodom 350 godina od rođenja Petra I - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
KULTURA
Priča koja je aktuelna u današnjem svetskom lomu: Kada su Srbi zavoleli Petra Velikog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala