- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljski premijer poslao poruku iz Kijeva: Ako Rusija pobedi, cela Evropa će izgubiti

© AP Photo / Ronald WittekMateuš Moravjecki
Mateuš Moravjecki - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2022
Pratite nas
Ako Rusija pobedi u Ukrajini, onda će cela Evropa izgubiti, saopštio je premijer Poljske Mateuš Moravjecki tokom posete Kijevu, prenosi poljski portal „Vpn.pl“.
„Ishod može biti samo jedan: ili će pobediti Ukrajina, ili će cela Evropa izgubiti“, rekao je Moravjecki tokom sastanka sa ukrajinskim i litvanskim kolegom u okviru Lublinskog trougla u Kijevu.
Kako je dodao, Poljska treba da podržava Ukrajinu, jer je smatra „zemljom slobode“.
„Evropa je prekasno primetila pretnju koja dolazi od Rusije, stoga danas ne možemo odugovlačiti sa pružanjem pomoći Ukrajine“, istakao je poljski premijer.
Ranije je saopšteno da su danas u Kijev doputovali predsednica Mađarske Katalin Novak, poljski premijer Mateuš Moravjecki, premijerka Litvanije Ingrida Simonite i belgijski premijer Aleksandar de Kro.
Lublinski trougao čine Ukrajina, Litvanija i Poljska. Analitičari ukazuju da je „Lublinski trougao“ još jedan geopolitički projekat Poljske koji se, u većoj ili manjoj meri, vraća ideji prve Državne zajednice Poljske i Litvanije — srednjovekovne Poljske kao imperije od mora do mora. Kako ističu, očigledno je da rusko pitanje zauzima gotovo centralno mesto u ovom neformalnom savezu, a glavni cilj Poljske, Ukrajine i Litvanije je suprotstavljanje i obuzdavanje Rusije.
Andžej Duda - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Predsednik Poljske: Ne želim rat sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala