- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Predsednik Poljske: Ne želim rat sa Rusijom

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaAndžej Duda
Andžej Duda - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je u razgovoru sa ruskim prankerima Vovanom i Leksusom, koji su se predstavili kao francuski predsednik Emanuel Makron, da ne želi rat za Rusijom zbog „raketnog incidenta“ koji se dogodio na teritoriji Poljske. Kabinet poljskog lidera potvrdio je da je Duda razgovarao sa prankerima.

„Verujte mi, veoma sam oprezan. Ne krivim Ruse, to je rat. Mislim da će se strane međusobno optuživati u ovom ratu. Mislite da mi treba rat sa Rusijom? Ne, ne želim to. Ne želim rat sa Rusijom i krajnje sam oprezan, verujte, krajnje oprezan. Sa moje strane, reč je samo o četvrtom članu, ne govorim o petom članu (Povelje NATO-a)“, rekao je Duda.

Prema rečima poljskog lidera, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski krivi Moskvu za raketni incident.

„Da, Vladimir krivi Ruse. On kaže da je potpuno siguran da je to bila ruska raketa i da su je Rusi lansirali. Takođe je rekao da nije u pitanju ispaljivanje ukrajinske rakete. Kazao je da imaju dokaze. Predsednik (SAD Džozef) Bajden izjavio je da će poslati stručnjake radi učestvovanja u istrazi“, dodao je Duda.

Takođe, poljski predsednik je naglasio da ga više od „prljave bombe“ brine mogućnost nuklearne katastrofe zbog napada na nuklearke u Ukrajini.

Saopštenje kabineta poljskog lidera

U saopštenju kabineta predsednika Poljske navodi se da je, nakon pada raketa na poljsku teritoriju, tokom razgovora sa liderima država i šefovima Vlada, Duda razgovarao i sa čovekom koji se predstavio kao francuski predsednik Emanuel Makron.
U kabinetu poljskog lidera tvrde da je Duda tokom razgovora po neobičnom načinu na koji je sagovornik govorio posumnjao da je reč o prevari i završio razgovor.
Trenutno, kabinet predsednika Poljske, pomoću nadležnih službi istražuje detalje onoga što se dogodilo.
Duda je par dana nakon incidenta izjavio da protivvazduhoplovna odbrana Poljske nije imala mogućnosti da obori ukrajinsku raketu koja je pala na njenu teritoriju i incident nazao „nesrećnim slučajem“.
Razgovor prankera Vovana i Leksusa sa Dudom snimljen je 15. novembra, na dan kada se raketni incident u Poljskoj i dogodio, a snimak je objavljen na nalogu prankera na Rutjubu.

Incident u Poljskoj

Poljski mediji su 15. novembra javili da su dve rakete pale u Lublinskom vojvodstvu na granici sa Ukrajinom, pri čemu su dve osobe poginule. Ministarstvo spoljnih poslova zemlje saopštilo je da je raketa koja je pala u Poljskoj ruske proizvodnje. Međutim, ova informacija nije potvrđena u SAD, a zatim je predsednik SAD Džozef Bajden saopštio da prema preliminarnim informacijama nije tačna verzija da je u pitanju ruska raketa.
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da tog dana nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice, a objavljene fotografije nekih krhotina nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem. Fotografije objavljene u Poljskoj sa mesta incidenta u Pševodovu nedvosmisleno ukazuju da su tamo pali fragmenti rakete ukrajinskog PVO sistema S-300, istakli su u Ministarstvu.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski prvobitno je izjavio da je siguran da Kijev nije umešan u incident u Poljskoj. Međutim, Zelenski je nakon toga rekao da nije 100 odsto siguran šta se dogodilo.
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da Sjedinjene Američke Države ne vide nikakve dokaze koji bi bili u suprotnosti sa preliminarnim nalazima Varšave da je raketa koja je pala u istočnoj Poljskoj ukrajinska.
Poljski premijer Mateuš Moravjecki - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Premijer Poljske: Odustali smo od primene Člana 4 Povelje NATO-a o hitnim konsultacijama
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
RUSIJA
Rusija: Hoće li se Poljska izviniti?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala