Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Svečanom akademijom obeležene 104 godine od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji /video/

Pratite nas
U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu održana je svečana akademija povodom 104 godine od održavanja Velike narodne skupštine i odluke o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je, obraćajući se prisutnima, izjavio da se danas obeležava praznik Srba u Vojvodini i jedan od najvažnijih datuma za ceo srpski narod.
„Velika narodna skupština jeste bila veliki istorijski, a za prostor na kome živimo epohalni događaj – i priča o velikim ljudima, doraslim težini izazova sa kojima ih je istorija suočila i sposobnim da u pravom trenutku donesu i sprovedu prave odluke. Vreme je nedvosmisleno potvrdilo ispravnost njihove istorijske odluke – odluke o prisajedinjenju vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji“, rekao je Mirović, podsetivši da je među poslanicima Velike narodne skupštine prvi put u istoriji ovog dela Evrope bilo i sedam žena.
Mirović je naveo da je danas, 104 godine posle prisajedinjenja Srbiji, Vojvodina mesto ekonomskog prosperiteta i skladnog i međusobnim poštovanjem i uvažavanjem prožetog zajedničkog života i Srba i Mađara, i Bunjevaca i Slovaka, i Rusina i Hrvata, i Rumuna i pripadnika svih drugih nacija koje vekovima u njoj žive i koje, gradeći i čuvajući nju, grade i čuvaju i same sebe.
„Naši veliki zajednički preci ostavili su nam zavet o Vojvodini zajedništva, koje moramo sačuvati i graditi i u vremenu pred nama. Na pravom smo putu da – i zbog njih i zbog nas, ali najviše zbog generacija koje će tek doći – našu Vojvodinu i našu državu Srbiju učinimo još uspešnijom i još prosperitetnijom“, poručio je Mirović.
Na svečanoj akademiji Mirović je ovogodišnjim dobitnicima uručio pokrajinska priznanja koja se dodeljuju u AP Vojvodini u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, sporta i ravnopravnosti polova, dok će najviše priznanje AP Vojvodine – Nagrada „Mihajlo Pupin“ – operskom pevaču Željku Lučiću biti uručena naknadno, saopštila je Pokrajinska vlada.
Svečanoj akademiji prisustvovali su i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, izaslanik predsednika Republike Srbije Milorad Veljović, ministri u Vladi Republike Srbije, poslanici Narodne skupštine Republike Srbije i Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, članovi Pokrajinske vlade, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Islamske zajednice, gradova i opština iz AP Vojvodine, Srba iz regiona i članovi diplomatskog kora.
Novi Sad - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
SRBIJA
Obeležavanje Dana prisajedinjenja Vojvodine Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala