Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Obeležavanje Dana prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICNovi Sad
Novi Sad - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
Pratite nas
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović položili su venac od lovorovog lista na spomen-ploču današnje zgrade banke, a nekada mesta na kom je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje.
Polaganje venaca upriličeno je u prisustvu delegacija Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine - Novi Sad.
Gradonačelnik Milan Đurić istakao je da svakog 25. novembra Novi Sad odaje poštu našim slavnim precima jer je to od izuzetne važnosti za državu Srbiju ali za čitav srpski narod i da mladim generacijama treba prenositi sećanje na taj događaj da ga nikada ne zaborave.
“Kad govorimo o prisajedinjenju, govorimo o složnim ljudima koji su imali viziju za celokupnu našu budućnost, ali je to i na neki način iskorak demokratije u tom dobu jer je ra skupština bila multinacionalna, značajno je da su njoj učestvocale i žene, njih sedam, u vreme kad ni Engleskinje, Francuskinje i Nemice nisu imale pravo glasa. I upravo ta sloboda i ravnopravnost su vodilja današnjem rukovođenju i Novog Sada i Srbije i pričamo takođe o oslobodi ravnopravnosti svih naših građana bez obzira na veru, naciju i to je naš sistem vrednosti koji negujemo dan danas”, rekao je Đurić.
Vence su povodom 25. novembra 1918. godine, dana kada je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji položile i delegacije Bunjevaca i potomaka starih ratnika.
“Kao i svake godine 25. novembra mi smo se okupili na ovom mestu gđe su naši preci doneli svojom voljom, ponosno, vizionarsku odluku da žele živeti zajedno sa braćom Srbima i ostalim južnim Slovenima u Kraljevini Srbiji. Danas smpo izuzetno ponosni na tu odluku i dičimo se njome. Međutim, istorija nije svaki put i cenila tu našu volju na pravi način, mi Bunjevci smo živeli praktično u ilegali pod pritiskom ozbiljno asimilacije pola veka, ali evo danas ja mogu da kažem kao predstavnik bunjevačke nacije da je ponovo ugodno i udobno i lepo biti Bunjevac u Vojvodini, u Somboru odakle ja dolazim, u Subotici i ostalim mestima gđe Bunjevci žive i nadamo se da ćemo ostaviti dovoljno traga i dovoljno čuvati kulturu i tradiciju našeg malog naroda”, rekao je Aleksandar Bošnjak, iz Bunjevačkog nacionalnog saveta.
Goran Maksimović iz Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 u Novom Sadu je naglasio da je ovaj datum zlatnim slovima ispisan u istoriji srpskog naroda, kada su ljudi iz ovih krajeva, Banata Bačke i Baranje odlučili su da se prisajedine Kraljevini Srbiji i time trajno promienili istoriju i način života na ovom području kako svog, tako i naroda u Srbiji.
"To je veliki dan i ispostavilo se na kraju da je to najveća pobeda Srpske kraljevske vojske i srpskog naroda u Velikom ratu, a bilo je mnogo drugih pobeda i mi sa ogromnim zadovoljstvom svake godine učestvujemo u obeležavanju ovog događaja”, istakao je Goran Maksimović iz Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 u Novom Sadu.
Večeras će u Srpskom narodnom pozorištu povodom obeležavanja Dana prisajedinjenja biti održana svečana akademija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala