- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg: Kina povećava svoje prisustvo od Arktika do Zapadnog Balkana

© AP PhotoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
Pratite nas
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će šefovi diplomatija članica Alijanse na sastanku u Bukureštu 29-30. novembra razgovarati o „izazovima“ sa kineske strane. Šrema njegovim rečima, Peking pokušava da kontroliše kritičnu infrastrukturu bloka i povećava svoje prisustvo od Arktika do Zapadnog Balkana.
„Ministri inostranih poslova NATO takođe će razgovarati o načinima povećanja stabilnosti, kao i izazovima sa kineske strane. Kina nije neprijatelj, ali nastavlja vojnu modernizaciju, povećava svoje prisustvo od Arktika do Zapadnog Balkana, u svemiru, sajber prostoru, teži da kontroliše kritičnu infrastrukturu u zemljama članicama NATO“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.
Prema njegovim rečima, članice Severnoatlantskog saveza moraju da „analiziraju svoju zavisnost od Kine, polazeći od pouka o zavisnosti od ruskog gasa“.
Stoltenberg je ranije već izjavio da Kina radi sve što je u njenoj moći da bi pojačala svoju kontrolu nad važnom infrastrukturom, lancima snabdevanja i ključnim industrijskim sektorima zapadnih zemalja. On je naglasio da autoritarnim državama ne treba davati mogućnost da iskoriste slabosti Zapada za sprovođenje podrivačkih aktivnosti.
NATO vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
SVET
„Odbrambeni“ NATO stvara nova žarišta da bi branio sebe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala