- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Odbrambeni“ NATO stvara nova žarišta da bi branio sebe

CC0 / U.S. Army Europe / NATO vojnici
NATO vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Pratite nas
Odavno je svima jasno da NATO nije nikakav odbrambeni savez kako sam sebe naziva, o čemu dovoljno govore konflikti širom sveta do kojih je doveo i u koje je uključen. O tome svedoči i najnovija vojna vežba Amerike i Južne Koreje u Tajvanskom moreuzu koji bi mogao da bude nova goruća tačka na mapi sveta, smatra vojni ekspert Mitar Kovač.
Ovaj profesor na Vojnoj akademiji za Sputnjik podseća da je to kako NATO sam sebe pozicionira odavno prevaziđena zaostavština još iz vremena njegovog osnivanja posle Drugog svetskog rata, u nameri da osujeti širenje uticaja Sovjetskog saveza u Evropi i svetu.

Nova „odbrambena“ NATO vežba na drugom kraju sveta

Pod plaštom borbe protiv komunizma osnovali su savez, međutim, kada su nestali i Sovjetski savez i Varšavski ugovor, NATO je neprekidno, na ruševinama Varšavskog ugovora, širio svoju zonu uticaja. Primao je nove članice i vršio tolike pritiske do ovih najnovijih da i zemlje koje su istorijski bile vojno neutralne, poput Švedske, pod političkim i drugim pritiscima, u krajnjem i vojnim, pristanu da pristupe tom savezu, kaže Kovač.
Koliko je reč o „odbrambenom“ savezu ukazuje i najnovija vežba američkih i južnokorejskih vojnih brodova koja je upravo otpočela na istočnoj obali Korejskog poluostrva.
U njoj učestvuje više od 20 vojnih brodova, uključujući američki nosač aviona na nuklearni pogon "Ronald Regan", američke i južnokorejske krstarice i američke razarače. Cilj četvorodnevnih vežbi je, kako su objasnili, da pokažu odlučnost dve države da odgovore na provokacije Severne Koreje. Tako su nazvali činjenicu da je Pjongjang ispalio balističku raketu.
Kada je sredinom avgusta Amerika testirala svoje interkontinentalne balističke rakete niko nije reagovao. To je za njih normalna stvar koja se podrazumeva.
© AP Photo / Ahn Young-joonU vežbi američke i južnokorejske vojske učestvuje više od 20 vojnih brodova, uključujući američki nosač aviona na nuklearni pogon "Ronald Regan"
Američki tenkovi M1A2 prelaze reku Nam Han na južnokorejskoj vojnoj barži tokom zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD u Jeončenu - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
U vežbi američke i južnokorejske vojske učestvuje više od 20 vojnih brodova, uključujući američki nosač aviona na nuklearni pogon "Ronald Regan"

U 12 posredničkih ratova širom sveta

Ili kada je, takođe, nedavno iz vazduha Alijansa gađala pripadnike „proiranske policije“ na tlu Sirije.
Američka veb Intercept objavila je početkom aprila dokumenta i intervjue s vojnim i civilnim zvaničnicima koji su otkrili kako su mali timovi američkih snaga za specijalne operacije tajno angažovani u posredničkim ratovima u 12 zemalja Afrike, Bliskog istoka i azijsko-pacifičke regije.
O upletenosti Amerike, odnosno NATO-a u dešavanja u Ukrajini da se i ne govori.
Zapad, predvođen Amerikom, uz podršku NATO-a i EU u suštini je izvršio hibridnu agresiju na Rusku Federaciju, primorao je da sprovede specijalnu vojnu operaciju, neposredno uzeo učešće na tlu Ukrajine kroz slanje njihovih dobrovoljaca, specijalaca, kroz učešće njihove obaveštajne, izviđačke strukture i ukupne logističke podrške na strani ukrajinskih oružanih snaga koje predstavljaju NATO pešadiju, ističe Kovač.
„NATO je potpuno involviran u sukob u Ukrajini koji može da preraste u evropski, ili čak globalni, svetski rat. Što se tiče Dalekog istoka, Amerika je i tamo uspela, kao i u Evropi, da koncentriše zemlje koje neposredno slede njene interese na Dalekom istoku, poput Velike Britanije, Australije, Novog Zelanda“, kaže naš sagovornik.

Odbrana svojih interesa

On nema dilemu zašto Amerika ne odstupa od onog što je uvek radila, kreirajući krize i ratne konflikte, kao i sada.
Amerika bi da na dve ključne tačke – Ukrajini i Kini - zadrži globalno vođstvo ne samo u vojnom nego i ostalim aspektima.

On, međutim, smatra situacija na Dalekom istoku neće da se odvija u skladu sa američkim interesima jer je Kina je odlučna da brani svoje nacionalne interese u Južnom kineskom moru i oko Tajvana i da ostane jedna od globalnih sila u ovome veku.

Naš sagovornik smatra da SAD neće rizikovati da uđu u vojni sukob sa Kinom.
© Sputnik / Pawel Lisitsin  / Uđi u bazu fotografijaAmerika neće rizikovati da uđe u rat sa Kinom
Kineski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Amerika neće rizikovati da uđe u rat sa Kinom
„Mislim da je to manje verovatno da neposredno uđu, ali da će ući slično kao u Ukrajini sa obaveštajno-izviđačkim sistemima, logistikom pomorskih snaga, slanjem specijalaca, timova, oružja, opreme - to je nedvojbeno,“ ocena je general-majora u penziji.

Žrtva je uvek neko drugi

Nije mu, kaže, daleka ideja da će, kao u Ukrajini, Amerika biti spremna da Tajvanu dodeli ulogu žrtve eventualnog rata kako bi Kinu diskreditovala u međunarodnim odnosima i kako bi izvela pomorsku blokadu.
Na pitanje do kada će se svet suočavati sa tim „odbrambenim“ delovanjem Amerike, odnosno NATO-a, on smatra da to ne treba očekivati pre nego što SAD pretrpe štetu i shvate da su na sceni i druge globalne sile koje ne žele dalje da slušaju njihov diktat .
„To će se sigurno desiti kao posledica završetka ukrajinske krize, bez obzira koliko ona trajala, i legitimisanja nacionalnih interesa Kine na azijskom prostoru, odnosno na Dalekom istoku i u Južnom kineskom moru. To su dve ključne tačke zbog kojih će Amerika, posredno, ćutke ili javno, priznati da postoje i druge sile sa kojima se mora pregovarati. Tako će biti priznat status novog svetskog poretka zasnovanog na multipolarizmu“, uveren je Kovač.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala