- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Postoji stvarna opasnost“: Naučnici oživeli virus star 48.500 godina

CC0 / Unsplash/Adrian Lange / Bakterije
Bakterije - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
Pratite nas
Otapanje permafrosta može predstavljati pretnju čovečanstvu, upozorili su naučnici nakon oživljavanja drevnog virusa koji je ležao zamrznut desetinama hiljada godina.
Virusi poput ovog i dalje su sposobni da zaraze žive organizme, saopštio je međunarodni tim nakon što su u laboratoriji primetili devet drevnih virusa otkrivenih u sibirskom permafrostu, koji inficiraju amebe.
Najstariji od novootkrivenih virusa star je skoro 50.000 godina, saopštio je tim.
„Svetski rekord je 48.500 godina“, rekao je za „Nju sajentist“ Žan-Mišel Klaveri, član tima i istraživač na Univerzitetu Eks-Marsej u Francuskoj. Njegov tim je u svojoj najnovijoj studiji proučavao ukupno sedam drevnih virusa. Grupa je ranije u novembru objavila predizdanje svog rada.
Grupa, u kojoj su naučnici iz Rusije, Francuske i Nemačke, ranije je uspela da oživi dva drevna virusa stara 30.000 godina. Virusi koje je tim otkrio i oživeo smatraju se najstarijim ikada oživljenim, iako drugi istraživači tvrde da su oživeli bakterije za koje se navodi da su stare i do 250 miliona godina.
Svi virusi koje je tim oživeo su tipa pandora virusi – grupe džinovskih virusa sposobnih da zaraze samo jednoćelijske organizme kao što su amebe. Međutim, činjenica da je svih devet drevnih virusa i dalje bilo sposobno da inficira žive ćelije nakon što su desetine hiljada godina proveli u permafrostu znači da bi i drugi virusi zarobljeni tamo koji su potencijalno zarazni za biljke, životinje ili čak ljude takođe mogli biti oslobođeni i oživljeni, upozoravaju naučnici.
„Postoji stvarna opasnost“, rekao je Klaveri i dodao da „bakterije i virusi izlaze svaki dan“. Međutim, za sada je nemoguće precizno utvrditi nivo potencijalne opasnosti, dodao je on.
Arktik - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriće koje pomera granice: Tek posle pet godina naučnici shvatili šta su našli u dubinama Arktika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala