- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Objavljeni pobednici Međunarodne filozofske olimpijade u Rusiji

Međunarodna filozofska olimpijada u Kalinjingradu
Međunarodna filozofska olimpijada u Kalinjingradu - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
Pratite nas
Studenti iz Rusije, Nemačke i Španije pobednici su Međunarodne studentske filozofske olimpijade koju su organizovali Baltički federalni univerzitet (BFU) „I. Kant“ i Moskovski državni univerzitet (MGU) „M.V. Lomonosov“ u Kalinjingradu. U radu žirija učestvovali su i stručnjaci sa Univerziteta u Beogradu.

„Olimpijada je pokazala otvorenost filozofije prema svetu, njegovim suštinskim problemima, uzjamnu otvorenost mladih filozofa, koji su došli iz raznih zemalja, kao i ruskih regiona. Interesovanje za olimpijadu pokazuje da je filozofija aktuelna u modernom dobu, a u eri promena njen značaj se samo povećava“, istakao je rektor BFU I. Kant“ Aleksandar Fjodorov, na ceremoniji uručenja nagrada.

Šest pobednika, među kojima su Aleksandar Sobka (Državni univerzitet u Sankt Peterburgu, Rusija), Denis Steljmahov (Južni federalni univerzitet, Rusija), Julija Fedotova (MGU Lomonosov, Rusija), Vjačeslav Pjatakov (Viša ekonomska škola, Rusija) Huan Viljalba Sorijano (Madridski nacionalni univerzitet za školovanje na daljinu, Španija), Abas Džong (Humboltov univerzitet u Berlinu, Nemačka) i dvanaest nagrađenih učesnika, dobili su diplome i vredne nagrade na svečanoj ceremoniji u Katedralnom saboru na ostrvu Kanta u Kalinjingradu.

Prema rečima predsednika žirija, vršioca dužnosti dekana Filozofskog fakulteta MGU „M.V. Lomonosov“, Alekseja Kozirjova, Međunarodna studentska filozofska olimpijada održana je u Rusiji po prvi put i povezana je sa pripremama obeležavanja 300 godina od rođenja Imanuela Kanta, čije ime je jedno od najznačajnijih u svetskoj filozofiji.

Olimpijada u kojoj su učestvovali studenti iz 30 ruskih regiona i 10 stranih država (Belorusija, Indija, Nemačka, Španija, Kazahstan, Kirgizija, Kina, Vijetnam, Slovačka, Uzbekistan) održana je u hibridnom formatu u dve faze.
Prva etapa realizovana je u pisanoj formi eseja na ponuđene teme, od kojih su najpopularnije postale savremena neurofilozofija i problemi veštačke inteligencije.
U drugoj fazi koja je podrazumevala lično prisustvo učesnika, učestvovalo je 75 studenata, a održana je u Kalinjingradu u dve nominacije za izbor finalista: predstavljanje autorskog rada („analitičke beleške) prema utvrđenoj tematici organizacionog komiteta ili odbrana izveštaja-prezentacije o popularizaciji savremenih filozofskih dostignuća.
Žiri koji je radio u sastavu vodećih stručnjaka sa MGU „M.V. Lomonosov“, BFU „I. Kant“, Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu, grčkog Aristotelovog univerzitet u Solunu, Beogradskog univerziteta i Pedagoškog univerziteta u Pekingu, odabrao je šest pobednika i dvanaest nagrađenih učesnika olimpijade.
Prema rečima članova žirija, radovi učesnika ocenjivani su prema brojnim kriterijumima: aktuelnost, utemeljenost, samostalnost, originalnost, logičnost, kritičnost mišljenja i stil izlaganja.
Pobednici i nagrađeni moći će da objave svoje takmičarske radove u časopisu „Kantov zbornik“ (indeksiran na „Skopusu“) i dobiće pogodnosti prilikom prijave na master i postdiplomske studije na filozofskim smerovima na BFU I.Kant i MGU M.V. Lomonosov. Pored toga, pobednici Olimpijade će kao nagradu dobiti moderne laptopove.
Rektor BFU „I. Kant“, Aleksandar Fjodorov ranije je izjavio da smatra da je Prva međunarodna studentska filozofska olimpijada važan događaj u naučnoj i društveno-humanitarnoj oblasti ne samo Rusije, već i svetske naučne i obrazovne zajednice.
Torpeda - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2021
Kant, ćilibar, nemački bunkeri – i ruski duh /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala