- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Češka: EU će zajedno kupovati gas, dok još nema dogovora o ograničenju cene ruske nafte

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftna pumpa
Naftna pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Pratite nas
Ministri energetike Evropske unije preliminarno su usaglasili novi mehanizam zajedničkih kupovina „plavog goriva“ u EU za zimu 2023/2024. godine, izjavio je ministar trgovine i industrije Češke Jozef Sikela na konferenciji za novinare.

„Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo se dogovorili o suštini oba pitanja: o zajedničkim kupovinama gasa i merama solidarnosti, kao i o dozvolama za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije. Nisu potrebni dodatni pregovori na ove teme“, objasnio je on.

Kako je prethodno novinarima izjavio izvor u EU, cilj češkog predsedavanja u EU je da se zvanično odobri odluka, koja uključuje mehanizam zajedničkih kupovina na sledećoj vanrednoj sednici ministara energetike EU, koja će se, najverovatnije, održati 13. decembra.
Sikela je potvrdio da se ovaj sastanak preliminarno planira za ovaj datum.

Bez dogovora o graničnoj ceni ruske nafte

Istovremeno, češki ministar je objavio da ministri energetike Evropske unije na neformalnom sastanku u Briselu nisu razgovarali o graničnoj ceni nafte, jer među zemljama EU nema dogovora na nivou ambasadora.
„Nismo razgovarali o graničnoj ceni nafte. Najpre treba sačekati odluku ambasadora“, istakao je on.
Prema pisanju „Blumberga“, pregovori EU povodom ograničenja cena nafte odloženi su zbog neslaganja među zemljama, a mogli bi biti obnovljeni u petak ili i kasnije.
Ranije je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da EK predlaže EU obaveznu zajedničku kupovinu 13,5 milijardi kubnih metara gasa u cilju popunjavanja skladišta za zimu 2023-2024. g. Prema njenim rečima, lideri zemalja Evropske unije podržali su tu ideju.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
SVET
Orban: Zajednička kupovina gasa u EU nije u interesu Budimpešte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala